Ceai Anxi Tieguanyin (Anxi Tieguanyin Tea)

Postat de DinDragostePentruGatit in Bauturi pe 3 Feb 2013, 15:52

Ceai Anxi Tieguanyin (Anxi Tieguanyin Tea)

       Îmi plac mult ceaiurile, de orice fel... le consum atât în perioada rece, cât și în zilele de vară.

       Pe acesta l-am achiziționat din Paris, nu știam prea multe despre el, vroiam doar să-l gust...

       Varianta în limba engleză a acestui tip de ceai este Iron Goddnes Tea şi este unul dintre cele mai faimoase tipuri de ceaiuri chinezeşti. 

      Alte denumiri ale ceaiului Tieguanyin sunt: Ti Kuan Yin, Tikuanyin, Iron Buddha, Iron Goddess Tea şi Iron Goddess of Mercy Tea.

      Provine din regiunea Anxi, sudul provinciei Fujian şi face parte din clasa ceaiurilor Oolong, fiind foarte popular de secole. Frunzele de ceai sunt de culoare verde - închis şi sunt rulate în forme sferice. Tie din Tienguanyin înseamnă fier, întrucât atunci când punem o „frunză - rolă de ceai” în cană se aude cum aceasta loveşte cana. 

           Pregătire

     Un echilibru gust – aromă se stabileşte în urma respectării parametrilor standard de infuzie; cea mai bună metodă de a savura un buchet fin de Tienguanyin constă în infuzarea scurtă repetată, infuzarea se poate repeta de 5-6 ori.

        Pentru un volum de 150 mL apă, având temperatura de  95 °C se folosesc 8 g ceai, timp de infuzare 1 minut – 1 minut şi jumătate. 

       Ceaiul se bea cald, astfel căldura din corp se măreşte iar toxinele se elimină mai uşor. Atunci când se bea rece, proprietăţile acestuia devin mai slabe, este mai puţin eficient. Ceaiul se bea cu înghiţituri mici şi dese.  

       Persoanele care au probleme la stomac, femeile în timpul menstruaţiei, cele însărcinate precum şi persoanele ce se află într-o recuperare trebuie să evite acest tip de ceai.

        Beneficii asupra sănătăţii

  • Ceaiul conţine catechine – produşi metabolici ai plantei, substanţe ce au proprietăţi antioxidante, de anti-îmbătrânire;
  • Este bogat în cafeină şi uleiuri esenţiale, astfel ceaiul devine o alegere potrivită atât pentru momentele de relaxare cât şi pentru momentele de stress;
  • Agent detoxifiant şi relaxant al organismului;
  • Stimulent al sistemului digestiv.

 

Se poate cumpăra de pe site-ul: 

http://companiaceaiului.ro/ceai-oolong/tieguanyin.html

Puteți afla mai multe...

http://www.doctor.info.ro/ceaiul_oolong_si_lupta_impotriva_obezitatii.html

Sursa:

http://www.chinese-tea-culture.com/tieguanyin-tea.html

http://www.teaguardian.com/tea-selection-guide/oolong-anxi-tie-guan-yin.html#.UP65FGdCBQC

 

Comentarii (1)

03.02.2013, 20:21

Guan Yin este zeița compasiunii, iar tie a fost adaugat numelui pentru ca unul dintre regenții care a gustat pentru prima data din acest ceai a fost cel care a simțit gustul metalizat al oolong- ului.

Adauga comentariu
  • zambet
    • :))
    • :)
    • :D
    • =D>
    • >:D<
    • :x
    • :-*
    • :S
    • >:)
    • :">
    • :((
    • :(
    • ;)
    • :P
    • =))
    • :-h
    • :-q
    • :-bd
    • <:-P
    • :-??
    • \:D/
    • ;;)
    • @};-
    • ~O)
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Mancarica de cartofi, cu costita afumata si legume - Reteta simpla la tigaie

de vasimur 4

ieri la 16:54

Strudel din aluat foietaj cu budinca de vanilie si visine

de Caty 2

pe 06.07 la 18:42

Torturi spirala cu zmeura - Desert aniversar si reteta nr. 1800

pe 05.07 la 18:28

Reteta de briose cu ciocolata si fructe de padure

pe 05.07 la 15:03

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Rocsi

2505 puncte

Caty

2086 puncte

Constelatialeu

1012 puncte

bucatarasa

550 puncte

vasimur

161 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola

Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult » Vezi alte 25 de retete cu gorgonzola

Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia