Traditionalistii sunt de parere ca dieta de post trebuie sa fie cat mai simpla, cat mai smerita.
Astfel, ei sunt de parere ca este contrar credintei sa consumi fructe de mare sau alimente din soia care imita gustul si aspectul carnii sau al branzeturilor.
Pe de alta parte, se stie ca in Grecia, de peste 1000 de ani, calugarii de la Muntele Athos mananca fructe de mare in post.
Asa se face ca nu este deloc clar daca credinciosii au sau nu voie sa consume fructe de mare in post.
La noi in tara, Mitropolia Ardealului este de parere ca fructele de mare trebuie asimilate pestelui, fiind permise a se consuma doar in zilele in care exista dezlegare la peste.
„Suntem tentati sa credem ca fructele de mare sunt de post deoarece calugarii greci le considera de post. Neavand prea multe surse de hrana acestia obisnuiesc sa mance fructe de mare in post chiar si atunci cand nu este dezlegare la peste”, a declarat parintele Bogdan Ivanov, purtatorul de cuvant al Mitropoliei Ardealului.
"Spune o traditie ca, intr-un post, calugarii din Sfantul Munte nu mai aveau ce manca si atunci Maica Domnului li s-a aratat, ingaduindu-le să consume fructe de mare. Asadar, dezlegarea s-a facut doar intr-o situatie limita, nu pentru toate posturile”, spunea arhim. Mihail Daniliuc.
Mai exista si teoria ca fructele de mare nu au sange, ceea ce inseamna ca pot fi consumate in post. Insa, aceasta teorie este demontata chiar de un profesor de biologie:
"In biologie, cand vorbim despre sange nu ne referim neaparat la sangele mamiferelor sau al pasarilor. De fapt, daca este sa ne raportam la numarul de indivizi, marea majoritate a vietuitoarelor de pe planeta pamant au sangele incolor sau de cu totul alte culori decat cea rosie”, spune profesorul Aurelian Paun.
Monahii ortodocsi mai conservatori din Romania sunt de parere ca nici produsele din soia nu ar fi de post sau alte surogate de acest gen, pentru ca incalca pricipiul canonic ca mancarea de post trebuie sa fie simpla si smerită. Ei invoca textele crestine care precizeaza ca hrana celui care posteste este compusa indeobste din „legume fierte, paine, untdelemn si, uneori, putin vin”.Pestele si fructele de mare putand fi consumate doar in zilele cu dezlegare.