In momentul de fata, varza Kale este unul dintre cele mai laudate superalimente.
Insa, nu este deloc vorba de o exagerare. Varza Kale este intr-adevar o leguma incredibila.
Chiar daca in Romania nu este inca foarte populara, o gasiti in mai toate supermarketurile si, avand in vedere ca este foarte usor de cultivat si adaptabila la toate mediile, probabil o vom gasi si in piete, intr-un viitor apropiat.
Iata 10 lucruri interesante care va vor face sa doriti s-o consumati cat mai des:
1. Extrem de bogata in vitamine si minerale
Varza Kale este o adevarata "bomba" de minerale si vitamine.
De exemplu, o portie cruda continte doar 33 de calorii, 684% din doza zilnica necesara de vitamina K, 134% din doza zilnica necesara de vitamina C, 206% din doza zilnica necesara de vitamina A, plus fier, acid folic, omega 3, magneziu, calciu, fibre si 2 grame de proteine.
2. Mai buna pentru oase ca laptele
Varza Kale contine mai mult calciu decat o cutie de lapte.
3. Curata ficatul
Frunzele de Kale contin fitonutrienti cu rol antioxidant ce ajuta foarte mult la detoxifierea ficatului.
4. Buna pentru ochi
Printre bunatatile pe care le contine, varza Kale se poate lauda si cu cantitati mari de luteina, o substanta care incetineste imbatranirea ochilor si imbunatateste vederea.
5. Scade colesterolul
Anumite studii au demonstrat ca persoanele care au consumat suc de varza Kale zilnic, timp de 12 saptamani, au intregistrat o marire de 27% a colesterolului bun (HDL) si o scadere de 10% a colesterolului rau (LDL).
6. Scade riscul aparitiei diabetului de tipul 2
Frunzele crete ale acestei verze sunt bogate si in acizi grasi (omega-3), care reduc aparitia diabetului de tipul 2 si imbunatatesc circulatia.
7. Ajuta la eliminarea kilogramelor nedorite
O portie de varza Kale contine 5 grame de fibre, care ajuta digestia si dau senzatia de satietate. Ceea ce inseamna ca puteti folosi varza Kale pentru a scapa de senzatia de foame pentru o perioada mai mare de timp, fara a simti nevoia s-o potoliti cu alte alimente nesanatoase, mai la indemana.
8. O leguma europeana
Contrar aparentelor, varza Kale a fost cultivata mai intai in Europa, in urma cu 2000 de ani, fiind foarte populara in Imperiul Roman. Abia in secolul al XVII-lea a ajuns si in Statele Unite.
9. Usor de integrat in orice dieta
Varza Kale poate fi foarte usor integrata in orice fel de mancare. Poate fi facuta salata, poate fi pusa in omleta, poate fi facuta chipsuri, smoothie etc.
10. Cea mai "murdara" leguma
In acelasi timp, varza Kale are si un mare minus: se afla printre cele mai "murdare" legume. Adica, printre cele mai contaminate cu pesticide. De aceea este indicat fie sa alegeti varza Kale crescuta organic sau s-o spalati foarte bine.
Sursa foto: milkandhoneywellness.com
Sursa articol: foodmatters.tv