Cateva curiozitati legate de ciuperci

Postat de oana_pisicutza16 in Cu de toate pe 9 Apr 2012, 12:36

Cea mai mare ciuperca comestibila de pe Pamant se numeste “fulin”, avand peste 5 kg in greutate. Creste in China si este folosita in alimentatie si in medicina.

Cea mai otravitoare ciuperca din lume este “Amanita Phaloida”, de culoare galbena-maslinie. Victima moare dupa 15 ore de la consumarea ei.

Ciupercile au continutul de grasimi de aproximativ 3%, fiind sarace in calorii. Poseda un continut ridicat de carbohidrati si de substante minerale: Potasiu, fosfor, fier, selenium si mangan. Sunt bogate in vitamina D, B1 si B2.

Cele mai scumpe ciuperci din lume provin din nordul Italiei. Acestea se mai numesc si Trufe Albe, au diametru de 12 cm si cantaresc 500 g. Pretul lor variaza intre 2000 si 4000 de euro kilogramul. Pretul record care a fost platit pe aceste trufe albe, a fost stabilit de proprietarul cazinoului Macau, Stanley Ho, care a achizitionat 1,5 kg de ciuperci la pretul de 330.000 de dolari.

De ce oare in cartile de desenat pentru copii, la gradinite si in primele clase, peste tot apare specia de ciuperci Amanita muscaria – palaria sarpelui sau muscarita? Explicatia ar fi aceea ca ea este de culoare rosie si este usor de colorat. Ar trebui ca langa ea sa apara si avertismentul de cap de mort, din care sa se retina ca este toxica si produce moartea. Aceasta specie se intalneste la noi in tara din iulie si pana in septembrie in padurile de conifer.

 Avand o valoare nutritiva ridicata este bine sa respectam unele reguli pentru a nu le deprecia: recoltarea lor sa nu se faca pe timp ploios. Vor fi depozitate in locuri racoroase, bine aerisite si uscate (in cosuri), separate de alte legume. Se curate cu o perie moale sub jet de apa rece, foarte repede. In ultima apa de spalat sa se puna cateva picaturi de lamiae pentru a-si mentine culoarea.

Ciupercile uscate se tin in apa rece 24 de ore, schimbandu-se apa de 2-3 ori, apoi pot fi pregatite.

Ciupercile amare (galbiorii) se tin in apa 24 de ore, schimband apa de mai multe ori pentru a-si pierde amareala.

 

Comentarii (4)

09.04.2012, 18:03

motan

10.04.2012, 10:20

Oana, citeaza si sursa articolului si pozelor, te rog.

10.04.2012, 10:35

am luat informatiile din mai multe locuri, si de pe net unele si din ceva carti

Adauga comentariu
  • zambet
    • :))
    • :)
    • :D
    • =D>
    • >:D<
    • :x
    • :-*
    • :S
    • >:)
    • :">
    • :((
    • :(
    • ;)
    • :P
    • =))
    • :-h
    • :-q
    • :-bd
    • <:-P
    • :-??
    • \:D/
    • ;;)
    • @};-
    • ~O)
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Rasol de vita la cuptor - Reteta pentru o friptura suculenta si frageda

de Caty 2

pe 01.07 la 19:36

Vinete umplute cu carne - Bune de te lingi pe degete

de laura_n 7

pe 01.07 la 15:43

Supă cremă de sparanghel și broccoli - Simplă și gustoasă

pe 01.07 la 11:22

Panna Cotta cu zmeura  - Deliciu fin si cremos

pe 30.06 la 22:09

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Rocsi

2505 puncte

Caty

2086 puncte

Constelatialeu

1012 puncte

bucatarasa

550 puncte

vasimur

161 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola

Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult » Vezi alte 25 de retete cu gorgonzola

Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia