Nutritiv si gustos, cartoful cu compozitia sa bogata in nutrienti aduce extrem de multe beneficii organismului. Vi le prezentam pe toate, alaturi de o reteta gustoasa de pizza cu cartofi noi.
Hranitor si sanatos, cartoful are in compozitie amidon, glucoza, acid folic, vitaminele B1, B6, C si K, si minerale, ca potasiu, fosfor, magneziu. Folosit in bucatarie pentru prepararea diferitor mancaruri, cartoful are si numeroase intrebuintari terapeutice cu efecte vizibile imediat, avand proprietati diuretice, remineralizante, antiseptice, tonice cardiace.
Vitamina C, un antioxidant puternic care ajuta la stabilizarea radicalilor liberi, este continuta din plin de cartof. Vitamina C produce colagenul care ajuta la mentinerea articulatiilor si osaturii intr-o stare optima.
Potasiul este cel mai potrivit pentru sanatatea cardiovasculara. Cercetarile recente au concluzionat ca o dieta bazata pe alimente cu un bogat continut de potasiu si continut scazut in sodiu reduce considerabil riscul presiunii arteriale ridicate.
Un singur cartof poate oferi aproximativ 21% din necesarul zilnic de potasiu al organismului. Potasiul ajuta, totodata, la asimilarea calciului, important pentru mentinerea oaselor puternice.
Fibrele mentin sistemul digestiv sanatos, ajutand la reducerea riscului aparitiei unor anumite tipuri de cancer si chiar a bolilor de inima. Cartofii contin gluten, un antioxidant care ajuta la protectia impotriva anumitor forme de cancer. Comparativ cu alte fructe si legume, cartofii au cel mai mare continut de gluten.
Ieftini, sanatosi, hranitori si cu putine calorii, cartofii se gatesc in toate bucatariile lumii. Un cartof de marime medie, fiert in coaja, mancat zilnic, protejeaza inima. Cartofii nu contin grasimi si deci nici colesterol.
Hidratii de carbon continuti de cartof sunt usor digerabili si faciliteaza digestia, iar, astfel, cartofii sunt recomandati persoanelor care nu pot digera alimente grele - copii, batrani, convalescenti.
Sucul de cartofi este un pansament gastric excelent pentru cei care sufera de ulcer si alte afectiuni gastrice, aceleasi calitati avand si apa in care s-au fiert cartofii.
Sucul de cartofi este un excelent remineralizant si detoxifiant. Are, de asemenea, calitatea de a creste imunitatea organismului si de a te proteja de bolile respiratorii de sezon. Acesta se recomanda in afectiunile de stomac, gastrita, ulcer gastric si duodenal si in litiazele renale si biliare.
Sucul de cartofi se obtine astfel: dam doi - trei cartofi de marime potrivita, curatati de coaja, prin storcatorul de fructe, atat cat sa iasa 100 de ml. Este recomandat ca acest suc sa se bea la miezul noptii, in cure de 14 zile, si pana a doua zi, la ora 9, sa nu se mai consume nimic, nici apa, nici mancare. Este necesar ca sucul sa se bea imediat ce a fost preparat si sa nu se pastreze absolut nimic pentru mai tarziu.
Vitaminele din cartofi, calciul si mineralele sunt folositoare persoanelor care sufera de reumatism.
Auzim incontinuu despre cartofi ca ar ingrasa. Nutritionistii neaga acest lucru, afirmand ca nu cartofii dauneaza siluetei ci felul cum acestia sunt gatiti: cartofi prajiti sau piure cu mult unt. Este un fapt evident ca orice aliment ingrasa atunci cand este consumat in exces.
In continuare va prezentam o reteta delicioasa de „pizza” neconventionala cu cartofi dulci, deja fiind un fapt cunoscut acela ca o pizza reprezinta o dieta sanatoasa atunci cand este gatita sanatos.
Indiferent ca sunteti adeptii comenzilor de pizza la domiciliu sau ca preferati sa gatiti pizza acasa chiar dumneavoastra, aceasta idee de pizza este una extrem de interesanta si de gustoasa.
Ingrediente necesare pentru o pizza de cartofi noi pentru patru persoane:
- 400 g cartofi noi
- 2 cepe
- 1 ardei gras rosu
- 150 g carnati
- 4 linguri ulei de masline
- 1 legatura patrunjel verde
- 4 oua
- sare, piper
Modul de preparare:
Curatam cartofii, dupa care ii taiem in felii subtiri. Ceapa o taiem rondele, iar ardeiul gras in cubulete. Punem cartofii si ceapa intr-o tigaie destul de mare cu ulei incins, calind totul. Tigaia este acoperita cu un capac aproximativ zece minute.
In continuare, adaugam ardeiul gras taiat cubulete, alaturi de carnaciori, taiati si ei feliute subtiri. Tigaia va ramane pe foc cu capacul pus deasupra.
Batem ouale cu furculita, adaugand patrunjelul verde tocat alaturi de sare si piper. Amestecul pe care il obtinem se toarna peste cartofi in tigaie, astfel incat sa ii cuprinda in intregime. Lasam totul la foc moderat ca sa se prajeasca frumos. Aceasta „pizza” se intoarce pentru a se rumeni. Gustoasa si usor de preparat ea va fi servita calda sau rece, depinde de gustul fiecaruia.