Doamna Dr. Mihaela Gologan este medic specialist in diabet, nutritie si boli metabolice, in cadrul retelei private de sanatate Regina Maria.
Doamna doctor ne va oferi periodic sfaturi de nutritie, de urmat pentru a duce o viata cat mai sanatoasa.
Astazi ne va povesti despre alimentele fac bine colonului.
Fibrele
Fibrele sunt principii alimentare care provin din alimentele de origine vegetala (cereale integrale, fructe si legume) si care nu pot fi digerate de enzimele tractului digestiv.
Fibrele insolubile sunt principalele implicate in buna functionare a colonului. Cea mai raspandita fibra insolubila este celuloza din taratele de cereale, prezenta si in morcovi, varza sau broccoli.
Fibrele insolubile cresc capacitatea de retentionare a apei la nivelul colonului, scazand astfel timpul tranzitului intestinal.
Fibrele de Psyllium sunt primele recomandate in sindromul de intestin iritabil, pentru prevenirea constipatiei. In contact cu apa acestea formeaza o masa gelatinoasa care stimuleaza peristaltica intestinala. In plus, semintele de in si canepa asociaza fibrelor grasimi sanatoase de tip omega-3, iar fructele si legumele sunt pline de fitonutrienti cu rol antioxidant.
Exista studii care arata ca lipsa fibrelor din alimentatie poate fi unul din factorii implicati in aparitia cancerului de colon. Specialistii recomanda un aport de aproximativ 14 g de fibre la fiecare 1000 kcal. Acestea vor fi aduse in dieta din paine si alte produse din cereale integrale, leguminoase, legume si fructe, mai ales din coaja si seminte.
Pentru o eficacitate maxima trebuie asociate cu un consum corespunzator de lichide, aproximativ 6-8 pahare zilnic.
Un alt tip de fibre il reprezinta asa numitele fibre functionale, spre exemplu inulina (din cicoare sau ceapa si usturoi), cu rol in stimularea cresterii si activitatii bacteriilor benefice, prezente in mod obisnuit la nivel colonic - substante cu efect prebiotic.
Probioticele
Probioticele sunt microorganisme cu efect benefic la nivel colonic.
Cele mai cunoscute sunt anumite tulpini prezente in iaurturile vii. Fermentarea modifica gustul si scade ph-ul alimentelor, ceea ce previne contaminarea cu agenti potential patogenici.
Muraturile sunt foarte apreciate in sezonul rece. Vara preferam, de exemplu, socata, o bautura racoritoare obtinuta prin fermentare.
Diverse preparate cu probiotice sunt recomandate de medic in completarea unui tratement antibiotic pentru pastrarea echilibrului microbian colonic.
Surse documentare articol: World Gastroenterology Organisation Global Guidelines: Probiotics and prebiotics; Kreause’s Food&Nutrition Therapy
Sursa foto: food.ndtv.com