Doamna Dr. Mihaela Gologan este medic specialist in diabet, nutritie si boli metabolice, in cadrul retelei private de sanatate Regina Maria.
Doamna doctor ne va oferi periodic sfaturi de nutritie, de urmat pentru a duce o viata cat mai sanatoasa. Astazi ne va vorbi despre caise si despre beneficiile consumului de caise asupra sanatatii.
Pentru ca e plina vara, culoarea preferata este galbenul-portocaliu, de aceea caisele sunt un ‘must’ al sezonului: tonice si remineralizante.
Din punct de vedere caloric, 100g caise proaspete aduc 48kcal, in principal din zaharuri, ceea ce le confera proprietati energizante. Dintre minerale, sunt bogate in potasiu, fier, zinc, calciu, iar principalele vitamine sunt vitamina C si vitamina A.
Foarte important este continutul in fibre, atat insolubile (cu rol in tranzitul intestinal), cat si fibre solubile, care cresc satietatea si pot scadea nivelul de colesterol plasmatic.
Caisele, ca majoritatea fructelor, abunda in fitonutrienti, cu rol antioxidant sau anticancerigen: betacaroten, luteina, zeaxantina. Multitudinea de antioxidanti, fibrele si electrolitii - in special potasiul, protejeaza inima si intreg sistemul cardio-vascular.
Fructele uscate pe care le avem la dispozitie tot timpul anului sunt o gustare plina de energie, potrivita sportivilor sau persoanelor astenice. Sunt mai bogate in zahar decat cele proaspete, dar si in vitamina A, potasiu si fier.
Atentie, datorita continutului in sulfiti, folositi pentru conservare, pot provoca reactii alergice la persoanele sensibile!
Semintele dulci pot fi consumate, fiind asemanatoare cu migdalele, in schimb, cele amare, pot fi toxice, datorita continutului in amigdalina.
Daca aveti intrebari despre caise pentru doamna dr. Mihaela Gologa, lasati-le intr-un comentariu si dumneaei va va raspunde?
Sursa foto: humanelivingnet.net, discoveryeye.org