Tara lor de bastina este China,mai exact regiunile montane unde se cultiva de peste 5000 de ani.Au traversat imperiul Persan si in urma expeditiilor militare ale lui Alexandru Cel Mare au patruns si in Orientul Mijlociu.De acolo si-au facut drum spre Grecia si Italia.Peste ani caisele s-au raspandit in toata Asia,Europa,Orientul Mijlociu si in cele din urma America.
Caisele (Prunus armeniaca),sunt inrudite biologic cu piersicile si cu prunele,si sunt apreciate pentru textura lor cremoasa si putin zemoasa,dar si pentru gustul mereu dulce atunci cand sunt coapte.Asociate cu sosirea calda a verii (in Romania sezonul lor este in lunile iulie si august),caisele sunt disponibile insa pe toata perioada anului,gratie diferitelor forme de conservare.
Caisele sunt printre primele fructe de sezon care pot fi consumate chiar si de catre bebelusi.
Bine de stiut: cu cat sunt mai coapte caisele cu atat contin mai multe elemente nutritive.
Caisele contin:
- apa: 84-88%
- zaharuri:7,9-16,6%
- acizi (citric si malic):0,40-1,86%
- substante tanoide:0,03-0,26%
- proteine:0,73-1,50%
- celuloza:1,4%
- vitamina A (o singura caisa ne furnizeaza 2mg de provitamina A)
- vitaminele:B1-0,04mg; B2-0,05mg; B3-0,06mg; B5-0,3mg; B6-0,07mg,B9 (acid folic)-0,007mg;C-7MG; E-0,7mg;
- magneziu:315mg
- fier:0,68-0,8mg
- vitamina B17-numita si amigdalina:se gaseste in samburele de caisa
Caisa ajuta la vindecarea ranilor:fiind o sursa remarcabila de provitamina A(caroten),caisa intervine in special in cazul copiilor,in procesul de crestere,ajuta la regenerarea celulelor si vindecarea unor afectiuni dermatologice (in special acneea),protejaza pielea de efectele negative ale razelor solare,imbunatateste vederea,intareste sistemul imunitar.
Previne anemia:printre mineralele pe care le gasim in pulpa fructului se numara si Fierul,binecunoscut datorita virtutiilor sale anti-anemice.In plus acest metal joaca un important rol in transportarea oxigenului catre organe si este un excelent regenerator de tesuturi.
Combate insomnia:aceasta calitate se datoreaza Calciului pe care caisa il contine,un excelent remediu impotriva insomniei.
Regleaza tranzitul:datorita continutului de celuloza si pectina,caisa este foarte des folosita ca laxativ usor in problemele de constipatie.Atunci cand este consumata inainte de masa,provoaca o reactie alcalina in interiorul organismului,care ajuta la digestie.
Probleme respiratorii:cunoscute si sub denumirea de alune amare,samburii de caise sunt folositi din timpuri stravechi de catre bolnavii cu probleme respiratorii,precum astm,bronsita,emfizem sau tuse.
Caisele in cosmetica:daca ai un ten gras,acneic,sau pictat de inesteticele puncte negre poti apela cu incredere la ajutorul caiselor.
Spala o caisa bine coapta,taio pe jumatate,scoate samburele si maseaza cu miezul fructului tenul curatat in prealabil.Poti repeta aceasta operatiune in fiecare zi,si vei constata ca tenul este mai stralucitor si pielea mai elastica.
Uleiul de caise este folosit in mod traditional ca ulei de masaj si pentru aromaterapie,deoarce calmeaza pielea prin mirosul sau placut.
IMBUNATATESTE-TI DIETA:
*fierbe caise uscate in suc de mere sau de struguri albi pana se inmoaie,apoi paseaza-le si vei obtine un delicios sos de fructe fara zahar.
*adauga jumatati de caise proaspete sau uscate taiate cubulete la tocanitele de porc sau pui.
*foloseste bucatele de caise uscate in loc de caise proaspete la prajituri sau fursecuri pentru ceai.
*in umplutura de pui sau pilafuri de orez adauga bucatele de caise uscate.
*pentru micul dejun creaza-ti propriul amestec din:bucatele de casie uscate,migdale,nuci,stafide sau seminte de dovleac.
*taie in sferturi caise proaspete,calestele usor in ulei de masline cu putin usturoi tocat,apoi serveste ca,garnitura alaturi de friptura din porc sau pui.
*daca vrei sa congelezi caisele,spalale,taiele in jumatati apoi punele pe un platou in congelator.Numai dupa ce s-au intarit punele in pungute.
Din caise se pot prepara:gem,compot,marmelada,dulceata,suc,sirop,nectar,lichior.
Caisele au nenumarate utlizari si in cofetarie:inghetate,sufleuri,serbet,prajituri,
creme,etc.