Oamenii de stiinta de la Facultatea de Medicina a Universitatii California de Sud, din Los Angeles, au descoperit ca doua componente care se gasesc in carnea rosie se combina formand substante puternic cancerigene, care maresc riscul aparitie cancerului vezicii urinare.
Proteinele si fierul din carnea rosie se pot lega chimic, dand nastere unor substante numite compusi N-nitrozo.
Unii oameni au o capacitate mai scazuta – din cauze genetice – de a remedia efectele negative ale acestor compusi in organism, iar acesti oameni prezinta un risc mare de a se imbolnavi de cancer.
Descoperirea reprezinta un nou semnal de alarma privind pericolul unui consum mare de carne rosie, in ceea ce priveste riscul de cancer.
Studii anterioare aratasera ca persoanele care consuma doar 50 g mezeluri zilnic – echivalentul unui carnat sau a doua felii de sunca – sunt mai predispuse la aparitia cancerului.
Cercetatorii au descoperit ca exista un risc crescut de cancer al plamanilor, intestinului si vezicii urinare in randul celor ce mananca mari cantitati de mezeluri – definite ca preparate obtinute din carne conservata prin metode ce includ sararea, afumarea si tratarea cu nitrati si nitriti. Ca urmare, specialistii recomanda tuturor sa limiteze consumul acestor alimente.
Prajirea si frigerea mezelurilor sunt in mod special riscante, deoarece temperatura ridicata transforma zaharurile si aminoacizii din tesutul muscular (carne) in compusi cancerigeni, in cantitate mare.
Compusii N-nitrozo provin din nitritii adaugati mezelurilor precum sunca, crenvurstii si carnatii pentru a conserva carnea si a-i da o culoare apetisanta.
Se cunostea de decenii faptul ca aceste substante produc cancer la animalele de laborator.
Acesti compusi duc la aparitia, in tubul digestiv, a unor mari cantitati de nitrozamine, iar expunerea la aceste substante mareste riscul dezvoltarii cancerului de stomac si al celui colorectal, dar poate da si efecte la distanta, afectand si alte organe ale corpului, precum vezica urinara, mai ales cand exista si o infectie la acest nivel. Cancerul vezical omoara 5.000 de oameni in fiecare an in Marea Britanie, unde micul dejun traditional include bacon si carnati prajiti. .
In general, consumul ridicat de carne rosie este asociat cu un risc crescut de cancer: Organizatia World Cancer Research Fund a avertizat ca un consum de numai aproximativ 500 g carne rosie pe saptamana mareste sansele aparitiei cancerului de intestin cu o treime.
Sursa: express.co.uk