Doamna Dr. Mihaela Gologan este medic specialist in diabet, nutritie si boli metabolice, in cadrul retelei private de sanatate Regina Maria.
Doamna doctor ne va oferi periodic sfaturi de nutritie, de urmat pentru a duce o viata cat mai sanatoasa.
Astazi ne va vorbi despre alimentatia pentru perioadele in care se intampla sa racim si despre efectele anumitor alimente asupra racelii.
Raceala este o stare catabolica, in care necesarul caloric creste. Cu toate acestea, se va evita excesul alimentar.
Febra aduce cu ea si lipsa poftei de mancare, ne doare gatul, uneori avem greata, copiii au si varsaturi, dureri abdominale.
De aceea e important sa consumam portii mici din alimentele preferate, mesele vor fi simple si mai dese, in functie de toleranta digestiva. Daca varsaturile sunt repetate, la copii se recomanda internare pentru tratament si nutritie parenterala.
Ce mancam?
Este o perioada cu necesar crescut de proteine. Le vom aduce din carne de pasare sau peste, preparate dietetic, lactate: lapte, iaurt, branzica proaspata.
Iaurtul aduce in plus si tulpini de probiotice, cu rol imunomodulator.
Energia vine din glucide: fainoase, legume (piureuri, supe crema, salata de cruditati), fructe (proaspete, uscate, compoturi sau suc proaspat stors). Dintre legumele de sezon cu efect terapeutic pot fi consumate: cartof, dovleac copt, ridichi, sfecla, andive, varza, morcov, telina, hrean, ghimbir.
Dintre fructe: banane, gutui, mere, struguri, citrice, curmale sau smochine.
Lipidele sunt mai greu de tolerat de catre persoanele febrile. Dintre acestea se recomanda ulei presat la rece, unt, masline, avocado, oua.
Acizii grasi de tip omega 6 din uleiurile rafinate sau grasimile trans din margarinele industriale stimuleaza producerea in organism de substante cu rol inflamator (de tipul leucotrienelor), de aceea trebuie evitate prajelile si produsele de patiserie sau cremele grase (combinatii toxice cu zaharuri rafinate).
Dintre vitamine:
Vitamina C din fructe, legume, verdeturi, antioxidanta, cu rol dovedit in cresterea capacitii de aparare a organismului.
Bioflavonoizii prezenti in mod natural in legume si fructe cat mai colorate potenteaza acest efect al vitaminei C.
Vitamina A sub forma activa (din lactate, carne, oua), sau sub forma de precursor: beta-caroten in vegetale galben-portocalii (morcovi, dovleac) este implicata in integritatea mucoaselor si rezistenta la infectii.
Dintre minerale:
Zincul si seleniul sunt implicate in imunitate, ele actioneaza ca antioxidante. Le gasim in peste, ficat, cereale, oua, nuci sau seminte de dovleac.
Aportul de lichide este extrem de important, cel putin 2 litri pe zi, necesarul crescand la persoanele febrile, cu fiecare grad in plus: apa plata oligominerala, infuzii, limonada usor indulcita.
Supa are efect terapeutic: este hranitoare si usor digerabila. Sa ne reamintim, daca vrem o supa bogata in aminoacizi, carnea se pune in oala in apa rece si apoi se fierbe.
Adaugarea de zarzavat ii aduce aroma si aspect placut, dar si vitamine si minerale. In unele regiuni din America supele pentru raceala sunt foarte condimentate (prin piper, usturoi sau ardei rosu).
Pentru infuzii, plantele recomandate in raceala sunt tei, macese, anason, fenicul.
In tusea seaca se recomanda ca antitusive: infuzii de ceapa, chimen, cuisoare, nuci. O cana de lapte cald indulcit cu miere, sirop de ridichi.
In tusea productiva, cu efect expectorant: busuioc, ardei iute; sirop de praz sau de hrean.
Produsele de stup pot fi folosite pentru preventie sau ca adjuvante in tratarea racelilor: pastura, propolis, fagure de miere; este de preferat a fi recomandate de un specialist apiterapeut.
Sursa foto: livestrong.com