Doamna Dr. Mihaela Gologan este medic specialist in diabet, nutritie si boli metabolice, in cadrul retelei private de sanatate Regina Maria.
Doamna doctor ne va oferi periodic sfaturi de nutritie, de urmat pentru a duce o viata cat mai sanatoasa.
Astazi ne va vorbi despre alimentele pe care ar trebui sa le consumam in timpul postului Pastelui.
Dieta bazata pe vegetale ar tebui sa faca parte din viata noastra de zi cu zi. Insa, in aceasta perioada de pregatire pentru Marea Sarbatoare a Invierii, sunt multi care decid sa aiba o alimentatie exclusiv vegetariana.
Din punct de vedere nutitional, marea provocarea este de a aduce in dieta proteine. Carnea se inlocuieste cu leguminoase: mazare, fasole boabe, linte, naut, soia, care asociate cu legume si cu fainoase (paste, paine) aduc proteine complete, de buna calitate.
Produsele lactate se vor inlocui cu lapte de soia, tofu sau diverse lactate vegetale. Dintre cereale, quinoa se considera ca aduce proteine de calitate. Dintre legume, urzicile, ciupercile sau broccoli aduc si ele procente mici de proteine.
Grasimile in aceasta perioada vor fi exclusiv vegetale, foarte importante fiind cele din fructele oleaginoase: nucifere (nuci, migdale, caju, fistic), seminte (crude, nerpajite), masline, avocado. Grasimi de tip saturat putem gasi in untul de cacao sau de cocos, pe care le putem folosi in diverse preparate.
Este important de subliniat ca grasimile de tip trans, grasimi hidrogenate din margarinele industriale, sunt grasimi cu rol dovedit toxic cardio-vascular. Produsele procesate pentru perioada de post abunda in acest tip de grasimi.
Inainte sa alegeti produse de tip cascaval vegetal sau pateu vegetal, cititi cu atentie etichetele si verificati calitatea nutritionala.
Glucidele reprezinta baza alimentatiei vegetariene: atat glucide complexe, din cereale sau cartofi, cat si glucide simple: din fructe si legume. Specifice dietei de primavara sunt verdeturile: sub forma de sucuri, salate (papadie, nasturei, leurda, ceapa verde, patrunjel), cat si gatite, in supe sau piureuri (urzici, spanac, loboda).
Putem asocia orice leguma cruda sau congelata: sfecla, morcovi, radacinoase, suc de rosii, ardei frumos colorati.
Chiar daca oferta alimentelor este mai mica, munca in bucatarie creste, fiind foarte important sa se consume preparate simple, dietetice, pregatite mai mult in casa.
Cum mi-as pregati eu o zi de post:
Mic dejun: 1 cana de lapte vegetal cu cereale de ovaz, seminte si fructe uscate
Pranz: supa de legume, orez integral cu ciuperci
Cina: salata de verdeturi cu fasole rosie
Gustari: fructe proaspete, 1 cana de compot, 1 sandvis cu magiun de prune sau cu pasta de avocado.
Sursa foto: clickpoftabuna.ro