Alacul

Postat de adasev12 in Alimente pe 9 Oct 2011, 12:58

Articol pe placul a 2 bucatarasi
comenteaza

l-am intalnit si eu recent si sincer nu mai auzisem de el...nu prea stiam ce inseamna si cum arata, asa ca am cautat pe net si uite ce-am gasit....

Alac

De la Wikipedia, enciclopedia liberă

Nume binomial

''Triticum monococcum''

Alacul (Triticum monococcum) e o specie de grâu cultivat încă din timpuri preistorice. Este o cereală păioasă din familia gramineelor. Are un singur bob în spiculeț, învelit strâns în palee. În România nu este cultivat decât pe suprafețe restrânse, în Munții Apuseni. Denumirea de alac a fost atribuită și altor grâne cu bobul îmbrăcat (ex. Triticum spelta). Alacul se mai numește și "țénchi" Este o cereală și o rudă foarte apropiată cu grâul de astăzi. Alacul a fost uitat o bună perioadă de timp dar acum el a revenit în amintirea noastră și se cultivă din ce în ce mai intens. El dă mult mai puțină recoltă decât grâul dar suportă mai bine schimbările de temperatură fiind și foarte rezistent împotriva bolilor. Alacul este format dintr-un număr de șase cromozomi (hexaploid), ca și grâul ordinar (Triticum aestivum). Datorită faptului că nu se cunosc forme sălbatice de alac și nici de grâu ordinar se merge pe ipoteza că acestea sunt mutante ale grâului dur sau ale Emmerului în epoca de piatră.

Comentarii (1)

09.10.2011, 17:22

sa inteleg ca are aceleasi intrebuintari ca si graul?

Adauga comentariu
  • zambet
    • :))
    • :)
    • :D
    • =D>
    • >:D<
    • :x
    • :-*
    • :S
    • >:)
    • :">
    • :((
    • :(
    • ;)
    • :P
    • =))
    • :-h
    • :-q
    • :-bd
    • <:-P
    • :-??
    • \:D/
    • ;;)
    • @};-
    • ~O)
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Pește cu sos de vin și usturoi - Rețeta gourmet și ușor de preparat

pe 28.06 la 15:45

Tartă fragedă cu fistic și căpșuni - Rețeta delicioasă și simplă

pe 28.06 la 15:15

Chipsuri de zucchini cu sos tzatziki - Aperitiv grecesc savuros

pe 28.06 la 10:59

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Rocsi

1353 puncte

oanapl

1012 puncte

Constelatialeu

1007 puncte

RODIMUR

973 puncte

Panacris

345 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola

Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult

Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
citeste mai mult
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia