Alacul

Postat de adasev12 in Alimente pe 9 Oct 2011, 12:58

Articol pe placul a 2 bucatarasi
comenteaza

l-am intalnit si eu recent si sincer nu mai auzisem de el...nu prea stiam ce inseamna si cum arata, asa ca am cautat pe net si uite ce-am gasit....

Alac

De la Wikipedia, enciclopedia liberă

Nume binomial

''Triticum monococcum''

Alacul (Triticum monococcum) e o specie de grâu cultivat încă din timpuri preistorice. Este o cereală păioasă din familia gramineelor. Are un singur bob în spiculeț, învelit strâns în palee. În România nu este cultivat decât pe suprafețe restrânse, în Munții Apuseni. Denumirea de alac a fost atribuită și altor grâne cu bobul îmbrăcat (ex. Triticum spelta). Alacul se mai numește și "țénchi" Este o cereală și o rudă foarte apropiată cu grâul de astăzi. Alacul a fost uitat o bună perioadă de timp dar acum el a revenit în amintirea noastră și se cultivă din ce în ce mai intens. El dă mult mai puțină recoltă decât grâul dar suportă mai bine schimbările de temperatură fiind și foarte rezistent împotriva bolilor. Alacul este format dintr-un număr de șase cromozomi (hexaploid), ca și grâul ordinar (Triticum aestivum). Datorită faptului că nu se cunosc forme sălbatice de alac și nici de grâu ordinar se merge pe ipoteza că acestea sunt mutante ale grâului dur sau ale Emmerului în epoca de piatră.

Comentarii (1)

09.10.2011, 17:22

sa inteleg ca are aceleasi intrebuintari ca si graul?

Adauga comentariu
  • zambet
    • :))
    • :)
    • :D
    • =D>
    • >:D<
    • :x
    • :-*
    • :S
    • >:)
    • :">
    • :((
    • :(
    • ;)
    • :P
    • =))
    • :-h
    • :-q
    • :-bd
    • <:-P
    • :-??
    • \:D/
    • ;;)
    • @};-
    • ~O)

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

mihaelar63

1000 puncte

Rocsi

500 puncte

vasimur

251 puncte

 Adi

200 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]