1. Gazpacho
O supa delicioasa cu gust de rosii, cu o consistenta de-ti lasa gura apa. Supa de rosii care se serveste cu crutoane, adica supa Gazpacho, se inscrie pe lista celor mai racoritoare preparate culinare.
Pentru un efect de nota 10, supa se va servi rece.
2. Tabouli
Tabouli este numele uneia dintre cele mai delicioase salate de legume pe care am avut prilejul sa o savurez. Are multa verdeata, suc de lamaie, ulei de masline si legume proaspete, care abunda in vitamine, minerale si antioxidanti. Sucul de lamaie, uleiul si legumele proaspete confera un efect de racorire. Salata este una dintre cele mai recomandate pe timpul verii, intrucat se pregateste foarte usor, alimentele nu sunt foarte scumpe, este foarte sanatoasa si satioasa. Ce poate fi mai bun de atat? In plus, nu contine multe calorii, caci toate legumele sunt sarace in calorii, sunt bogate in apa, vitamine, minerale si antioxidanti.
Asa ca, pune-ti sortul, ia legumele din frigider, secretul bucatariei mediterane, uleiul de masline, si pune-ti talentul la bataie!
3. Supa de castravete si avocado
Avocado este o sursa excelenta de grasimi mononesaturate, vitamine, minerale si antioxidanti. Este o hrana vie. Te racoreste si isi gaseste usor loc in multe preparate culinare, mai precis in supa de castravete si avocado.
Este o supa cremoasa, hranitoare, care se poate savura rece, si nu vei mai simti nevoia sa-ti rasfeti papilele gustative cu alte preparate culinare. Este satioasa si confera un placut efect de racorire, ca si cum o ploaie de vara iti innunda simturile, fiecare picatura aluneca pe pielea incinsa, racorind-o, dezmierdand-o. Cat de placut poate fi.
4. Ceaiul de menta
Are un iz fresh inconfundabil. O adaugi in genere in salate de fructe, dar si in bauturi. Ceaiul de menta, dincolo de beneficiul conferit in digestie, usureaza digestia si elimina durerile stomacale, confera un placut efect de racorire. Fara gheata, ceaiul de menta, putin rece, nu foarte rece, este placut la gust, potoleste senzatia de sete, si este o alegere inspirata dincolo de apa plata care nu poate suplini nevoia de saruri pierdute in urma transpiratiei. Ceaiul este o alegere inspirata.
5. Ceaiul verde
Servit cu felii de lamaie, ceaiul verde este una dintre cele mai recomandate bauturi pe timpul verii. Sarac in calorii, bogat in antioxidanti care previn si anihileaza actiunea radicalilor liberi, ceaiul verde suplineste nevoia de minerale, vitamine si racoreste asa cum numai un dus caldut o poate face intr-o zi torida de vara.
Nu uita sa servesti o cana cu ceai verde, caldut, nu rece sau foarte rece, pe zi! Iti confera tonus.
6. Pepenele verde
Daca e vara, e pepene verde. Miezul sau moale, dulce, zemos si parfumat ascunde si multi nutrienti, exact de acestia are nevoie organismul pe perioada verii. Apa din el nu uita sa il hidrateze, si o face foarte bine. Fiecare felie iti astampara setea, iti dezmiarda simturile, te satura. Si nici nu are calorii prea multe, asta pentru ca nu are decat 7 grame de zahar la 100 de grame. Cum sa refuzi un asemenea deliciu?
7. Castravetele
Cu 95% apa, castravetele este o oaza pe timp de vara. Este precum o capsula de vitamine, minerale si antioxidanti necesara zi de zi. Tonifica, hidrateaza, este benefic si pentru epiderma. Si daca nu iti place sa il consumi, il poti taia in rondele si sa il aplici pe ten, hidrateaza si amelioreaza cicatricele.
Este bun pentru tenul acneic, dar si sensibil, uscat. In plus, reduce pungile de sub ochi, dar si cearcanele.
Si cand ti-e pofta de o salata delicioasa, saraca in calorii, arunca cateva rondele de castraveti intr-un bol, rosii feliate, ulei de masline, sare, piper, si ai o salata delicioasa.
Tu ai vreun aliment preferat pe care il servesti des ca sa te racoresti pe timp de vara?
foto:http://www.sxc.hu/