Suntem in plin sezon al cireselor, asa ca ar fi pacat sa nu profitam la maximum de ele, mai ales ca pot fi folosite in mai multe feluri de mancare, nu doar pentru prepararea deserturilor.
Si, pentru ca pietele sunt pline si de legume proaspete, va propun 5 retete simple, gustoase si satioase de salate pe care le puteti face cu cirese.
Salata cu cirese, piersici si prosciutto
sursa foto: www.cannellevanille.com
Prosciutto merge de minune cu felii aromate de pepene galben, dar si cu alte fructe, precum ciresele si piersicile. Astfel ca puteti sa amestecati feliile subtiri de prosciutto cu frunze de spanac sau rucola, germeni de grau, bucatele de branza feta, felii de piersici si cirese albe (merg si cele rosii, dar sunt de preferat cele albe pentru gustul un pic amarui) fara samburi.
Peste tot acest amestec se adauga un pic de ulei de masline si zeama de la un sfert de lime.
Se poate servi si cu feli foarte subtiri de ridiche.
Salata cu cirese, porumb dulce si branza de capra
sursa foto: www.flourishingfoodie.com
Pentru aceasta salata puteti alege ca porumbul sa fie fiert inainte sau prajit pegratar / plita. Eu am inclina spre cea de-a doua varianta, pentru un gust mai intens.
Dupa ce perpeliti porumbul pe plita sau gratar, luati un cutit si curatati boabele de pe stiulete.
Peste acestea adaugati felii de piersica si ciresele taiate in jumatati si fara samburi. Mai aveti nevoie de o ceapa rosie, pe care s-o taiati in rondele subtiri. Peste ingredientele adaugati ce frunze verzi preferati voi (salata, spanac, rucola etc.), taiate in bucati mari.
Apoi adaugati ulei de masline si zeama de la jumatate de lime, sare, piper si, la final, bucatile de branza de capra.
Salata de castraveti cu cirese
sursa foto: www.fairwaymarket.com
O salata plina de prospetime si gust este cea de castraveti si cirese, iar prepararea ei dureaza doar 5-7 minute.
Curatati castravetii, taiati-i pe lung in jumatati si apoi in felii de un centimetru grosime. Adaugati ciresele taiata in jumatati si fara samburi. Taiati marunt o legatura de coriandru pe care o amestecati cu castravetii si ciresele. Puneti un pic de ulei de masline si otet de mere, apoi condimentati cu sare si piper (de preferinta, rosu).
Aceasta salata se poate servi si rece, dupa ce a fost lasata la frigider in jur de jumatate de ora.
Salata de spanac cu cirese si branza de capra
sursa foto: recipes.coles.com.au
O alta reteta simpla, dar satioasa, este cea de spanac cu cirese si branza de capra. In cazul in care nu va place branza de capra puteti incerca si cu alte tipuri, dar ciresele merg cel mai bine cu acest sortiment de branza.
Ingredientul cheie al acestei salate este dressing-ul. Pentru acesta se amesteca intr-un blender ciresele (in jur de 8-10), cu o lingura de zahar brun, cu ceapa taiata marunt, cu o lingura de mustar Dijon si o lingurita de praf de chimen.
La sfarsit, dupa amestecare, se adauga un sfert de ceasca de otet balsamic si o jumatate de ceasca de ulei de masline. Se condimenteaza cu sare si piper.
Dressing-ul obtinut astfel se toarna peste frunzele de spanac si bucatelele de branza de capra. La sfarsit se adauga si cateva cirese, fara samburi si taiate in jumatati, si un pumn de seminte de dovleac (pot fi prajite sau crude, dupa gust).
Salata pui cu cirese
sursa foto: www.epicurious.com
Daca doriti sa combinati ciresele intr-o salata care sa aiba si putina carne, atunci asta-i reteta perfecta.
Intr-un bol se adauga zeama de la jumatate de lime, 3 linguri de mustar Dijon, o legatura de marar taiata marunt, doua linguri de miere si doi catei de usturoi pisati. Se amesteca cu ulei de masline si se condimenteaza cu sare si piper.
Se iau 2 pulpe dezosate de pui si se prajesc in ulei, apoi carnea este taiata in bucatele si este adaugata intr-un bol mare. Se adauga ciresele taiate in jumatati si fara samburi, frunze de salata taiate in bucati mari, ridichii taiate in felii subtiri si frunzele de la o ceapa verde, tocate marunt. Se adauga dressing-ul si se amesteca.
Se poate servi cu crutoane.
Pofta buna!