Daca iubiti pestele, aceasta este o alternativa excelenta la conservele cu peste din comert. Desi aseara, cand am preparat-o, Costel nu a vrut nici macar sa guste ( i se aplecase de la miros, intrucat macroul miroase puternic in timpul fierberii :)) ) , azi a venit infometat, si-a pus zacusca pe o felie de paine, dupa care mi-a zis sa mai fac o runda, ca nu-i vine sa creada cat e de buna :))))) Incercati-o si nu veti regreta!
Pestele se dezgheata in apa rece, se curata de mate si se spala.
Indepartam capul si coada, taiem trunchiul in bucati (daca pestele este prea mare), pe care le fierbem 10 minute in apa cu sare si 100 ml otet. Cand pestele este fiert, indepartam cu grija oasele (nu ne va fi foarte greu, intrucat macroul nu are multe oase ). Procesul de indepartare a oaselor va face ca pestele sa fie maruntit, gata de folosit in zacusca.
Lasam pestele deoparte si ne ocupam de legume: curatam gogosarul, il spalam si-l maruntim. Se poate da prin masina de tocat, dar eu am preferat sa-l toc la robot, intrucat imi place ca in zacusca sa se distinga bucati de legume, nu sa fie o pasta. Ceapa se curata, se spala si se toaca marunt.
Intr-o oala incapatoare punem 250 ml ulei si calim ceapa pana devine translucida. Adaugam gogosarul tocat, condimentam cu sare, piper , foi de dafin si fierbem o ora (poate chiar mai mult, daca gogosarul isi lasa multa zeama ), pana scade bine zeama, iar legumele sunt fierte. Nu uitam sa mestecam destul de des, pentru a nu se lipi compozitia de peretii vasului.
In momentul in care uleiul incepe sa iasa la suprafata, adaugam pestele maruntit, pasta de tomate/ bulionul si condimentele pentru peste, lasand pe foc inca 30-40 minute. Spre final adaugam in zacusca 3 linguri cu zahar sau miere si 100 ml otet. Gustam si daca este nevoie, putem mari cantitatea de otet. Potrivim gustul de sare si piper si fierbem in continuare, pana compozitia scade suficient, iar uleiul sta deasupra.
Turnam zacusca fierbinte in borcane sterilizate (eu le sterilizez in cuptorul cu microunde ), capsam cu capace mentinute 1-2 minute in apa clocotita, apoi sterilizam zacusca in cuptor, 20-30 minute. Lasam borcanele sa se raceasca in cuptor, apoi le putem pastra peste iarna in camara/beci.
1
Din cantitatile date obtinem 9 borcane de 400 g .
2
Otetul face ca zacusca sa nu fie deloc gretoasa, asa cum sunt conservele din comert.
3
Poate fi servita si in zilele de post, cu dezlegare la peste.