Nu puteam să las toamna să treacă fără să adaug la colecția rețetelor mele de zacuscă, această delicioasă Zacusca combinata cu ciuperci de padure si ciuperci champignon!
Și se încadrează perfect la categoria "Retete inspirate de toamna", pentru că sursa mea de inspirație a fost rețeta Sylviei: Zacuscă de ciuperci.
Până să văd rețeta ei, nu mă gândisem să folosesc și gălbiori la zacusca de ciuperci.
Însă eu, pe lângă gălbiori, am adăugat și hribi și iuțari și crăițe sau roinițe și în plus, pentru consistență am adăugat și puține vinete.
Ponderea au avut-o ciupercile, ca să nu le fie gustul influențat prea mult de restul ingredientelor.
Iar cantitățile ingredientelor le-am echilibrat așa cum am șțiut eu că ar da bine la o astfel de zacuscă.
Mulțumesc, Sylvia, pentru inspirație!
Ciupercile de pădure au fost adunate din pădurile de pe unde am copilărit eu, de niște vecini de-ai mamei, iar la mine au ajuns direct curățate și tocate. Așa că nu am poze cu ele întregi și nici nu știu câte au fost din fiecare fel, dar ponderea au avut-o hribii, apoi gălbiorii.
Punem uleiul la încins și călim ceapa în el până se pătrunde ușor și își schimbă culoarea.
Adăugăm, apoi, ciupercile de pădure tocate mărunt și amestecăm intens, pentru că acestea au tendința de a se lipi.
Adăugăm și usturoiul răzuit și îl amestecăm bine printre ingrediente să le parfumeze intens.
Apoi picurăm puțină zeamă de la ardeii copți, pe care avem grijă să o păstrăm.
Amestecăm bine ciupercile cu ceapa pe foc până se pătrund, apoi adăugăm ciupercile champignon tocate mărunt, ardeiul copt, de asemeni tocat și vinetele coapte, tocate mărunt.
Dăm vasul la cuptor, la 175 de grade C, pentru aproximativ 2 ore, timp în care mai amestecăm în zacuscă, periodic.
După acest interval începe uleiul să se ridice la suprafață, semn că toate ingredientele sunt pătrunse.
Scoatem vasul din cuptor, adăugăm pasta de roșii, o parte din condimente și sare, omogenizăm bine totul și din nou dăm vasul la cuptor pentru 30 de minute.
Gustăm, apoi, zacusca de ciuperci combinate cu ardei copt și vinete, îi mai potrivim gustul cu condimente, sare și zahăr și o mai lăsăm 10 minute la cuptor.
Eu am adăugat o lingură de zahăr pentru că și pasta de roșii și ardeii copți au fost ușor dulci.
Spălăm borcanele și le sterilizăm pentru 10 minute în cuptorul aprins, după ce scoatem zacusca.
Apoi le umplem fierbinți cu zacusca fierbinte și înfiletăm capacele.
Dăm borcanele la cuptor cu focul aprins pentru 5-6 minute, apoi le lăsăm acolo până se răcesc complet.
Le etichetăm frumos și le trecem în cămară.
1
Toate ingredientele au fost cântărite, curățate și tocate, respectiv scurse, ciupercile conservate.
2
Ponderea am vrut să o aibă ciupercile de pădure, că tare gustoase sunt.