Iarna nu şi-a propus să plece mai devreme decât are programat în calendar, şi cum m-am obişnuit cu ierni mai scurte şi mai blânde, aceasta mi se pare neobrăzată că încă nu şi-a luat cojoacele de pe meleagurile noastre! Aştept cu nerăbdare să văd şi să miros mugurul ierbii proaspăt înverzite şi să mă mângâi cu o floare de cireş!
Dar se pare că mai am de aşteptat, şi prin urmare, trebuie să mă mulţumesc doar cu un fior ce-mi străbate gândul la copacii înverziţi!
Mi-am îndreptat gândul să gătesc ceva pentru familia mea cu arome apropiate de vara înverzită ca să-mi pară drumul mult mai scurt spre un coş plin de cireşe!
Şi cum prea multe opţiuni nu prea sunt atunci când faci cumpărături iarna prin piaţă, am hotărât să-mi domolesc o poftă ce-mi dădea târcoale de ceva vreme: dovlecei şi cartofi la cuptor.
Am să încerc să te îndrum să găteşti acest fel de mâncare, şi dacă nu ai avut această experienţă până acum, să ştii că nu este prea complicat, iar rezultatul este uimitor!
Pune la fiert cartofii în coajă, nu înainte de a-i spăla bine.
Şi pentru că rămâne destul timp cât fierb cartofii, poţi curăţa în linişte restul de legume: morcovii şi ceapa de coajă, ardeiul de cotor şi seminţe, iar la ceapa verde să îi scurtezi puţin vârfurile la frunze şi firele de la rădăcină, după care, aruncă peste ele un jet de apă rece.
Ia dovleceii şi taie felii pe lung de 2cm grosime, după care îi pui la fript pe o tigaie grill fără nici un pic de ulei (să ştii că are un parfum îmbietor, şi dacă eşti pofticios, este bine să pui mai multe felii pe grill!). Cât timp se frig dovleceii, rade morcovul pe răzătoarea cu ochiuri mari, taie mărunt ceapa uscată şi le pune într-o tigaie cu puţin ulei să se înmoaie (nu rumenit!!).
Să nu uiţi să condimentezi: puţină sare, cimbru, tarhon şi busuioc, după care amestecă bine ca să se cunoască şi să se iubească toate acestea. Lasă-le să se contopească cam cinci minute, după care aruncă peste ele ardeiul tăiat făşii subţiri şi ceapa verde tăiată rondele.
Dar nu trebuie să chinui prea mult pe foc acest amestec! Lasă-l doar 5 minute, după care dă-l deoparte şi lasă să se răcească.
Dacă au fiert cartofii şi s-au răcit atâta cât îţi permite să-i cureţi de coajă, atunci nu mai pierde timpul că se face târziu! Curăţă cu atenţie cartofii de coajă să nu rămână rămăşite de coajă (sunt comestibile, dar nu sunt estetice!).
Unge cu ulei o tavă pentru cuptor şi tapetează cu griş.
Taie cartofii în felii destul de groase şi aşează-le în tavă.
Trebuie să-ţi spun ceva foarte important, deşi mi-am propus să fac un articol separat, până atunci este bine să ştii că eu, când merg în piaţă, caut să cumpăr cartofii de mărime mijlocie spre mic. Nu vreau cartofi cu aspect de revistă! Sigur sunt modificaţi genetic sau au la chimicale în ei că mănânci numai pesticide!
Rade caşul afumat (dacă nu ai, vezi ce tip de brânză poţi rade _dar nu te sfătuiesc să foloseşti telemea sau alte asemenea brânzeturi, ci mai degrabă caşcaval!) şi împrăştie-l peste cartofi.
Niciodată nu rad brânza ca strat ultim: se arde şi devine crocantă.
Pune sare grunjoasă peste stratul de cartofi_ dar nu uita: pui doar sare pentru stratul de cartofi!
Aşează peste feliile de dovlecei peste care răsfiri puţină sare şi frunze de mărar şi pătrunjel tăiate mărunt.
Şi un ultim strat, aşează amestecul din tigaie ce aştepta cuminte şi cu mirosuri îmbietoare! Întinde cu o spatulă din lemn, dar să fii atent să fie împrăştiate uniform toate ingredientele.
După ce ai făcut această operaţiune, pregăteşte sosul cu care trebuie să înnobilezi truda ta de până acum!
Pune într-un castron ouăle şi smântâna (iaurt pentru cei sensibili de ficat sau fiere) şi bate-le cu telul atât cât să se omogenizeze!
Răstoarnă sosul în tavă şi colorează cu puţină verdeaţă.
Sfat: pentru varianta vegan pentru sos se poate folosi: 1 cană 200 ml lapte de soia + 2 linguri sos de soia amestecate cu 1 lingură de făină, 1 lingură ulei şi 3-4 căţei de usturi zdrobiţi. Nu folosi brânză vegetariană, este sintetică, deci balast! Mai bine deloc!
Incinge cuptorul la 170ºC (mediu pe gaze) şi coace cam 50-55 minute, până ce capată o culoare rumenă la suprafaţă şi este coaptă la interior.
Deşi, la prima vedere, pare destul de complicat, să ştii că nu este chiar aşa! Ca să-ţi scurtezi timpul la bucătărie, poţi să fierbi cartofii de cu seară, iar a doua zi merge totul mai repede, dar de curăţat de coajă să-i cureţi a doua zi!
Este o mâncare care, poate fi servită caldă cu ceva murături pe lângă ea, sau rece, chiar la cină.
Un gând frumos să porţi mereu cu tine, şi-atunci întreaga zi îţi va fi ca un freamăt de fericire şi te vei bucura de tot împreună cu cei dragi!