Încă de anul trecut îmi doresc să fac turtițe picante la grill și iată că odată cu venirea Postului Crăciunului, a venit și rândul lor să le prepar.
Rețeta aceasta de turtițe diferă de aceea a turtițelor obișnuite, nu numai prin adaosul de condimente, ci și prin faptul că aluatul nu se frământă cu apă caldă, ci cu apă minerală, care-l va face aerat și bine crescut.
Din ingredientele de mai jos am făcut 4 turtițe pufoase și gustoase.
Făina albă cernută se pune în vasul pentru frământat și în ea se adaugă: sare. piper, boia, oregano, ierburi de grădină și chimen măcinat.
După ce s-au amestecat bine aceste ingrediente uscate, se face o adâncitură în mijloc și se pune drojdia proaspătă fărâmițată și zahărul.
Se adaugă apa minerală, puțin câte puțin, până ce se dizolvă atât drojdia, cât și zahărul și se încorporează toată făina.
Se adaugă și cele două linguri de ulei de măsline și se frământă până ce aluatul devine elastic și nelipicios.
Se lasă aluatul la dospit, într-un loc călduros, ferit de curenții de aer rece.
Când aluatul și-a dublat volumul, se pune pe planșeta de lucru pe care s-a presărat făină, se mai frământă puțin, pentru eliberarea bulelor de aer și se taie în patru părți egale.
Din fiecare bucată de aluat se face o bilă, care se aplatizează.
Se acoperă turtițele cu un șervet curat și se mai lasă 10 minute să crească, după care se prăjesc la tigaia grill (încinsă în prealabil) la foc mic, pe ambele fețe, ca să se rumenească frumos și să se pătrundă.
1
Amestecați bine condimentele cu făina, ca să se distribuie uniform.
2
Puteți folosi și alte condimente, care vă plac.
3
Puteți folosi ulei de floarea soarelui, dar la aceste turtițe picante, uleiul de măsline este mai potrivit.
4
Înainte de a pune turtițele la prăjit, asigurați-vă că tigaia este încinsă. Eventual, puteți să ungeți tigaia cu un strat fin de ulei, măcar înainte de a prăji prima turtiță.
5
Prăjiți turtițele la foc mic, ca să nu se ardă, ci să se pătrundă bine și să se rumenească frumos.