Atunci cand zaharul nu este o optiune, cautam alternative sanatoase si naturale pe cat posibil.
Merdenchi este o peltea de must, obtinuta prin fierbere indelungata. Are o consistenta densa, ca un sirop, o culoare minunata si o nota foarte usor fructata.
Am pregatit turta dulce, inlocuind zaharul cu acest merdenchi, va spun ca s-a potrivit perfect.
Imi pare rau ca nu va pot da sa gustati!
Într-un castron, se pune untul moale, apoi se pune un praf de sare; se toarnă 150 ml merdenchi și condimentele proaspăt măcinate. Se omogenizează scurt, apoi se adaugă oul întreg și gălbenușul. Se încorporează și acestea, apoi se adaugă bicarbonatul de sodiu și laptele dulce. Se omogenizează, apoi se adaugă făina. La început, se amestecă cu un tel, apoi pe măsură ce compoziția devine densă, se frământă cu mâna. Nu trebuie frământat excesiv, doar cât să rezulte un aluat compact, dens și nelipicios. Pentru a-l putea frământa mai ușor, la final, se adaugă o lingură ulei de palmier direct pe mână. Aluatul rezultat se pune într-o folie alimentară și se pune în frigider o jumătate de oră.
Se preincalzeste cuptorul la 180 grade C. Se pregătește o tavă cu hârtie de copt.
După ce a stat la rece, aluatul se scoate din frigider, se întinde pe un blat înfăinat, în strat gros de 2-3 cm, se decupează cu diverse forme. Se așază fiecare turtă în tava de copt, la distanță de 2 cm una de alta. Se coc în cuptorul preîncălzit, la 160 grade C, timp de 10-12 minute.
Se scot, se transferă pe un grătar de bucătărie, se lasă la temperat. Când s-au răcit de tot, se depozitează în cutie metalică sau de sticlă.
Foarte gustoasă această turtă, îndrăznesc să spun că este cea mai bună pe care am avut ocazia să gust.
1
daca folositi anason sau cuisoare, incercati sa limitati cantitatea, sunt extrem de aromate.
2
merdenchi-ul ii confera o culoare minunata, exact cum ar trebui sa fie o turta dulce.