A venit sezonul rece și în perioada aceasta am tendința să pregătesc delicii care mă duc cu gândul la sărbători. Încă puțin!
Blat
Crema de cafea
Glazura
Aluat
Într-o cratiță se topește o lingură de zahăr până devine brun, apoi se adaugă cu grijă cei 125 de ml de apă fierbinte și se lasă la foc mic până se topește zahărul.
Separat amestecați nucșoara, cuișoarele, scorțișoara, ghimbirul, apoi adăugați peste zahărul topit și amestecați.
Adăugați restul de zahăr și lăsați pe foc mic, amestecând, până se topește tot zahărul.
Opriți focul și adăugați 150 g de făină peste sirop, amestecând energic cu spatula până se încorporează întreaga cantitate, apoi lăsați să se răcească.
Separat, amestecați restul de făină cu sarea și bicarbonatul, adăugați compoziția preparată anterior împreună cu untul topit, oul, coaja de lămâie și amestecați bine, până aveți un aluat omogen.
Modelați aluatul pe un blat de lucru tapetat cu făină, până nu mai este lipicios.
În timp ce formați turtele din blat, țineți permanent restul de blat acoperit cu folie alimentară.
Umpleți turtele cu biluțe de cremă și coaceți la foc mediu pentru 15-20 de min.
Crema Cafea
Mixați oul cu zahărul până își dublează volumul, adăugați făina și cafeaua și mixați bine
Adăugați laptele și amestecați.
Puneți crema pe foc la bain-marie până se îngroașă, amestecând foarte des.
Lăsați-o la răcit până devine vâscoasă înainte de a o folosi.
Glazura
Se bate albușul cu zahărul până capătă consistența de bezea, apoi se adaugă cele 2 linguri de apă fierbinte și se mixează bine.
Într-un bol cu capac, se pun 2-3 turte coapte și răcite, adăugând 2-3 linguri de glazură peste.
Puneți capacul și agitați bine până glazurați turtele pe toată suprafața.
Repetați procedeul până terminați toate turtele dulci.
Lăsați să se întărească la aer, fără să acoperiți.
1
Crema are aroma intensa de cafea + putina textura, de aceea recomand sa nu puneti foarte multa in turte daca nu doriti gust intens.