Odată cu venirea sezonului legumelor proaspete, ne facem toate mofturile simple. Niște păstăi prăjite, cu usturoi și mămăliguță caldă e ceva bun, de post și de toate zilele, când vrem să mâncăm sănătos, ușor și cu o amintire a satului românesc în gând (și în farfurie!).
O rețetă economică, simplă și ușor de preparat.
Se rup cozile de la păstăi și, dacă sunt mari, se rup și ele în două, după care se pun la fiert, la foc iute.
Între timp, se curăță și se spală codițele de ceapă verde, se zvântă și se taie inelușe, după care se pun într-o cratiță cu ulei, să se înmoaie puțin (nu să se ardă).
Când păstăile au fiert, se scurg de apă și se pun la prăjit în cratița în care s-au înmuiat codițele de ceapă. Cu o paletă, se întorc păstăile ușor, ca să nu se sfărâme, dar să se impregneze toate cu ulei și să se prăjească puțin (fără a se arde sau rumeni). Când sunt aproape gata, se răzuie usturoiul, se condimentează cu sare și piper și se mai amestecă puțin, cu grijă.
Între timp, se face o mămăliguță (nu foarte deasă, dar nici prea moale) pentru 4 persoane, care atunci când este gata, se pune într-o ceșcuță unsă cu ulei. Se lasă mămăliguța puțin ca să prindă forma ceșcuței, după care se răstoarnă în farfurie, alături de păstăile prăjite.
1
Nu prăjiți (ardeți) prea tare ceapa.
2
Păstăile nu trebuie rumenite la prăjit.
3
Mămăliguța trebuie să fie suficient de deasă, ca să ia forma ceșcuței, dar nici prea tare, pentru că ar fi înecăcioasă.