Cu mere, prune, afine, cireșe sau orice alt fruct preferat, ștrudelul este un desert greu de refuzat. Chiar dacă multă lume îl asociază bucătăriei turcești, acesta are defapt origine austriacă, urmând a fi o prăjitură simbol al Imperiului Austro-Ungar. Se spune că cea mai veche rețetă păstrată are peste 300 de ani.
Rețeta mea e cu siguranță mai ”tânără” :) , și am să v-o împărtășesc:
Framantam toate ingredientele, in afara de unt. Vom obține un aluat elastic pe care il vom lasa la dospit pana cand iși va dubla volumul.
Intre timp, intindem o bucata de folie alimentara peste care punem untul. Acoperim cu o alta bucata de folie, apoi cu ajutorul unui sucitor intindem untul intre cele doua folii. Avem nevoie ca untul sa aiba 20x25cm. Punem untul la frigider.
Dupa ce aluatul a dospit il mai framantam puțin pentru a distruge bulele de aer, apoi il intindem in așa fel incat sa cuprinda untul.
Așadar, punem untul in mijlocul aluatului intins și incepem sa-l impachetam. Cu o pensula eliminam excesul de faina.
Incepem cu laturile laterale, intindem cu sucitorul tapetat cu faina, apoi incheiem cu celelalte doua laturi ramase. Impachetam aluatul in folie, și-l punem la frigider pentru 30 de minute.
Dupa ce s-au scurs cele 30 de minute, scoatem aluatul de la frigider, il intindem pe blatul tapetat cu faina și-l impaturam din nou, de aceasta data in 3. Repetam procedeul de 3 ori. Dupa ultima impachetare lasam aluatul la frigider pentru o noapte.
Pentru umplutura avem nevoie de o tigaie/cratița incapatoare. Topim untul, adaugam zaharul și amestecam continuu preț de 20-30 de secunde. Calim merele curațate și taiate cubulețe in siropul obținut. Cand merele au devenit al dente adaugam vanilia și scorțișoara.
Intindem aluatul și il taiem in doua ( trebuie sa obține doua ștrudele ). Cu un cuțit implarțim fiecare bucata de aluat in 3 parți egale. Nu trebuie taiat ci doar trasat pentru a delimita zona de mijloc unde vom pune merele de laturile pe care le vom franjura ulterior.
Dupa ce am pus merele luam fiecare franjur din ambele laturi și-l trecem unul peste celalalt obținand astfel o frumoasa impletitura. Aceasta va da ștrudelului nostru un aspect deosebit.
Incingem cuptorul. Ungem ștrudelul cu un oua batut cu lapte și-l coacem la 170 de grade pana cand acesta va deveni auriu.
Se poate servi cu inghețata sau cu un sos fin de vanilie.
Pofta buna!