Ștrudel cu mere

de Rita Ilies in Prajituri, 30 Mar 2015 | 7181 vizualizari

 

Cu mere, prune, afine, cireșe sau orice alt fruct preferat, ștrudelul este un desert greu de refuzat. Chiar dacă multă lume îl asociază bucătăriei turcești, acesta are defapt origine austriacă, urmând a fi o prăjitură simbol al Imperiului Austro-Ungar. Se spune că cea mai veche rețetă păstrată are peste 300 de ani.

Rețeta mea e cu siguranță mai ”tânără” :) , și am să v-o împărtășesc:

 

INGREDIENTE

  • Ingrediente aluat:
  • 500 g făină
  • 100 g zahăr
  • o linguriță cu sare
  • drojdie uscată ( 14 g )
  • 300 ml lapte cald
  • 350 g unt moale ( nu topit )

  • Ingrediente umplutură:
  • 2-2,5 kg mere
  • 200 g zahăr
  • 100 g unt
  • 2 plicuri vanilie
  • o linguriță cu scorțișoară
  • coaja rasă de la o portocală/lămâie
Portii: -
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Ștrudel cu mere:

Framantam toate ingredientele, in afara de unt. Vom obține un aluat elastic pe care il vom lasa la dospit pana cand iși va dubla volumul.

Intre timp, intindem o bucata de folie alimentara peste care punem untul. Acoperim cu o alta bucata de folie, apoi cu ajutorul unui sucitor intindem untul intre cele doua folii. Avem nevoie ca untul sa aiba 20x25cm. Punem untul la frigider.

Dupa ce aluatul a dospit il mai framantam puțin pentru a distruge bulele de aer, apoi il intindem in așa fel incat sa cuprinda untul.

Așadar, punem untul in mijlocul aluatului intins și incepem sa-l impachetam. Cu o pensula eliminam excesul de faina.

Incepem cu laturile laterale, intindem cu sucitorul tapetat cu faina, apoi incheiem cu celelalte doua laturi ramase. Impachetam aluatul in folie, și-l punem la frigider pentru 30 de minute.

Dupa ce s-au scurs cele 30 de minute, scoatem aluatul de la frigider, il intindem pe blatul tapetat cu faina și-l impaturam din nou, de aceasta data in 3. Repetam procedeul de 3 ori. Dupa ultima impachetare lasam aluatul la frigider pentru o noapte.

Pentru umplutura avem nevoie de o tigaie/cratița incapatoare. Topim untul, adaugam zaharul și amestecam continuu preț de 20-30 de secunde. Calim merele curațate și taiate cubulețe in siropul obținut. Cand merele au devenit al dente adaugam vanilia și scorțișoara.

Intindem aluatul și il taiem in doua ( trebuie sa obține doua ștrudele ). Cu un cuțit implarțim fiecare bucata de aluat in 3 parți egale. Nu trebuie taiat ci doar trasat pentru a delimita zona de mijloc unde vom pune merele de laturile pe care le vom franjura ulterior.

Dupa ce am pus merele luam fiecare franjur din ambele laturi și-l trecem unul peste celalalt obținand astfel o frumoasa impletitura. Aceasta va da ștrudelului nostru un aspect deosebit.

Incingem cuptorul. Ungem ștrudelul cu un oua batut cu lapte și-l coacem la 170 de grade pana cand acesta va deveni auriu.

Se poate servi cu inghețata sau cu un sos fin de vanilie.

Pofta buna!

Daca ti-a placut reteta noastra "Ștrudel cu mere" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (22)

Rita Ilies 1

31.03.2015, 10:33

Mulțumesc!

mirela0911 1

31.03.2015, 13:42

Ce rumen, frumos si bun e!

tarasmariana 1

03.04.2015, 05:54

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Prăjitură cu morcovi și nuci - Deliciu aromat și pufos

ieri la 18:06

Pască fără aluat - Rețeta simplă și delicioasă pentru Paște

ieri la 10:56

Friptură de pui cu leurdă - Rețeta gustoasă și ușor de făcut

pe 09.04 la 08:39

Chec aperitiv - Rețeta savuroasă și sățioasă

pe 09.04 la 08:34

TOP
utilizatori

Valclaudia

1200 puncte

oanapl

1155 puncte

Rocsi

248 puncte

Gherca Daniela

205 puncte

mena29

100 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

RETETA RECOMANDATA
Tarta cu capsuni si frisca