Dacă adăugați câteva linguri de smântână la tocănița de ardei copți, veți avea cel mai gustos preparat cald, de mâncat cu mămăliguță. O mâncare ușoară și plăcută, atât pentru prânz, cât și pentru cină. Nu este de post, pentru că are smântână, dar este foarte bună pentru cei care, din diverse motive, încearcă să evite carnea.
Am folosit ardei copți capia din congelator, dar cine nu are, poate coace și acum câțiva ardei (grași, eventual, deși cei capia sunt mai buni) și se va convinge de aceasta.
Ardeii copți se scot din timp de la congelator, ca să se decongeleze natural. Se păstrează zeama lăsată de ardei, la decongelare, pentru că se va folosi la prepararea tocăniței.
Se curăță cepele și usturoiul, se spală, se taie mărunt și se călesc în ulei suficient și la foc mic, ca să nu se ardă, ci doar să se înmoaie și să devină transparente.
Se spală roșia, se îndepărtează semințele, se taie cubulețe și se adaugă în tigaie, cu ceapa și usturoiul. Se prepară legumele la foc mic, iar apoi se adaugă zeama lăsată de ardeii copți și un pahar cu apă.
Se fierb legumele la foc mic, ca să se pătrundă. Între timp se taie ardeii copți (fâșii, sau bucățele) și apoi se adaugă la celelalte legume, pentru a fierbe încă 3-4 minute, la foc mediu.
Se amestecă bine smântâna cu; sarea, zahărul, piperul și oregano. Se subțiază cu 1/2 pahar de apă și se adaugă în vasul în care sunt celelalte legume. După încă 3-4 minute, se verifică dacă tocănița este suficient condimentată, se presară pătrunjel tocat și se oprește focul de la aragaz.
Se servește imediat, cu mămăliguță caldă, pregătită dinainte și eventual cu smântână, cine mai dorește.
1
Scoateți ardeii din timp de la congelator, ca să se decongeleze natural.
2
Cine nu are ardei copți la congelator, va trebui să-i coacă acum, să-i curețe de cotoare și de pielițe. Apoi îi poate prepara, conform rețetei.
3
Nu prăjiți tare ceapa și usturoiul, ca să nu se ardă și să devină amare. Căliți-le doar puțin, cât să devină transparente și să aibă un gust dulce, plăcut.
4
Folosiți și zeama lăsată de ardei, priin decongelare. Nu este un lichid din sursă externă, ci chiar din ei.
5
Nu adăugați mai multă apă la fiert, pentru ca tocănița să nu fie apoasă. Ardeii sunt copți, iar legumele sunt călite. Ele trebuie să fiarbă foarte puțin timp.
6
După ce adăugați sosul de smântână, aveți grijă să nu se prindă de fundul vasului.
7
Serviți tocănița imediat după preparare, cu mămăliguță caldă. Tocănița este foarte bună și reîncălzită. Este de preferat să fie servită cu mămăliguță caldă.