LIntea inseamna in latina lentila - din cauza formei de lentila i-a ramas numele acestei"fasole" linte. Datorită timpului de fierbere redus, lintea este o excelentă alternativă la fasole, în preparate.Conţinutului ridicat de fibre, acird folic, fier, magneziu, fosfor şi proteină dar şi conţinutului extrem de scăzut de grăsimi si fara colesterol , plaseaza lintea pe locurile fruntase in categoria alimentelor sanatoase! Lintea este foarte bogata in molibden. Molibdenul arde grasimile sanguine, ajuta la formarea hemoglobinei sau imbunatateste metabolismul celular. Este recomandata mamelor care alapteaza.
Se spala lintea si se pune la oparit. Se scurge dupa ce se opareste si se caleste in ulei impreuna cu morcovul, telina, ceapa si ardeiul taiate marunt, cuburi, rase, cum va place (eu le-am taiat in toate modurile pt diversitate:D) amestecand mereu sa nu se prinda de fundul vasului. Dupa cateva minute de calit usor, se adauga ~2 cani de apa cat sa cupriinda totul si se lasa la fiert. In maxim 20 de minute de fiert este gata. Fata de fasole, care trebuie pusa de cu seara la umflat in apa si fierve si in 2,5 ore, lintea se prepara foarte repede.
Dupa ce a fiert, se adauga condimentele, foile de dafin, cateii de usturoi intregi si rosiile tocate fin fara pielita sau bulionul si se mai lasa maxim 10 minute la foc mic, amestecand din cand in cand. La final de tot se adauga si patrunjelul tocat. Foile de dafin si usturoiul fac toata reteta de linte! usturiiul nu se consuma, ci este adaugat numai pt gust care este unul unic, nu il mai gasiti la alte tocanite. Se serveste cu muraturi alaturi, sau cu salata.
PS: eu am facut-o de post, fara carne.
Pofta mare!