Pentru cele trei zile de sărbători pascale, am ales să fac o supă ușoară și gustoasă, din carne de vițel, cu fidea (din care n-am mai mâncat de mult timp). Carnea de vițel necesită mult timp de fierbere, dar nu atât cât cea de vită. De aceea am cumpărat în mod special carne de vițel, nu numai pentru că fierbe mai ușor, dar și pentru că este mai fragedă și mai gustoasă. În plus, supa din carne de vită, sau de vițel este recomandată în multe afecțiuni digestive, mai ales astfel, preparată dietetic, fără prăjeli și fără grăsimi.
Din ingredientele de mai sus am făcut o oală de 4 litri de supă.
Carnea se spală, se fasonează și se pune la fiert, cu apă rece, la foc iute, până ce începe să se formeze spumă. Atunci se culege spuma, se aruncă și se diminuează focul de la aragaz, pentru ca supa să rămână limpede. Când este cazul, se completează cu apă caldă.
Între timp se curăță rădăcinoasele (morcovii, pătrunjeii și țelina), se porționează grosier. Se curăță ceapa și usturoiul, iar apoi se spală. Se curăță cartofii și se spală.
Se aleg frunzele de pătrunjel, se spală, se zvântă și se toacă mărunt.
Când carnea a fiert (se verifică înțepând cu o furculiță) se strecoară supa printr-o strecurătoare deasă, dublată cu tifon, iar carnea se porționează și se lasă în așteptare, într-un vas acoperit cu capac, ca să nu se usuce la suprafață.
Se toarnă supa strecurată în oală, se adaugă ceapa, usturoiul și rădăcinoasele pregătite în prealabil. Se fierb legumele la foc iute și când sunt aproape fierte, se adaugă cartofii și carnea porționată, iar ceapa și usturoiul se scot din supă.
Se fierbe separat fideaua, în apă cu sare și când este gata, se strecoară, se clătește cu apă rece și se lasă în strecurătoare, ca să se scurgă.
Când toate ingredientele din supă au fiert, se condimentează cu sare, se adaugă fideaua strecurată se presară pătrunjel tocat și se ia oala de pe foc.
După 10 minute ”de odihnă”, supa se poate servi.
1
O supă trebuie să fie limpede, iar pentru aceasta, carnea se fierbe la foc mic, după ce s-a cules spuma și s-a aruncat.
2
Zeama în care a fiert carnea, trebuie strecurată, pentru ca supa să fie limpede.
3
În supe, legumele trebuie tăiate mari.
4
Carnea fiartă se porționează, pentru a fi pusă apoi în supă și nu se lasă sub formă de bucăți mari.
5
Este neobișnuit, dacă nu chiar urât, să se taie carnea, sau legumele cu cuțitul în farfuria cu supă. De aceea aceste ingrediente trebuie porționate corespunzător când se pun în oală, la preparat.
6
Ceapa și usturoiul se scot din supă, după ce au fiert și au lăsat gustul lor bun.
7
Supa, la fel ca ciorba, trebuie să ”se odihnească” 10 minute, în oala cu capacul pus, înainte de servire.
8
Pătrunjelul tocat se adaugă la sfârșitul preparării, după ce s-a oprit focul de la aragaz.
9
Fideaua, sau tăițeii, se fierb separat, înainte de a fi adăugați în supă.