Am văzut zilele trecute pe net o supă de roșii a Ginei Bradea și mi-am amintit de îndată că o mătușă de-a mea făcea o mâncare similară. Pe noi ne amuza când spunea că este o supă cu ”tăiței leneși” iar ea ne-a explicat că de fapt nu tăițeii sunt leneși, ci gospodina, care a găsit o modalitate de a fi mai expeditivă. În fapt sunt niște tăiței care se fac rapid și popular li se mai zice ”turnăței” pentru că sunt ”turnați” în supă printr-un poș, sau o pungă decupată într-un colț. Evident, n-am stat pe gânduri și am făcut rapid o supă de roșii, care se potrivește foarte bine cu acest gen de tăiței rapizi, care de fapt pot fi făcuți / ”turnați” și în alte supe...
Tăițeii pot fi făcuți mai lungi, sau mai scurți, mai subțiri, sau mai groși, dar eu am ales să-i fac mai ”umflăței” și tare buni, consistenți și gustoși au fost în supa dulce acrișoară de roșii...!
Din ingredientele de mai jos am făcut o oală de 4 litri de supă.
Se curăță ceapa și usturoiul, se spală și se lasă întregi.
Se curăță rădăcinoasele (morcovii și pătrunjelul) se spală, se taie în bucăți mari și se pun la fiert, cu ceapa întreagă și cățeii de usturoi, în 3 litri de apă rece. Se mai adaugă câteva boabe de piper și când se formează spumă, se culege și se aruncă.
Se spală ardeii, se curăță de cotoare și de semințe, după care se taie rondele și se adaugă în oala de supă, după ce rădăcinoasele au fiert 10 minute.
Se spală roșiile, se decojesc (natural, dacă sunt bine coapte, sau după o prealabilă opărire).
Se taie roșiile în sferturi, după care se dau prin blender, până ce se transformă în pastă și se adaugă în oala de supă.
Pentru ”turnăței” se mixează două ouă întregi, cu un praf de sare. Se adaugă 4 linguri de făină albă, care se încorporează bine, ca să nu rămână cocoloașe.
Dacă ceapa și usturoiul au fiert, se scot cu o paletă din supă.
Se toarnă compoziția de ouă cu făină într-un poș, sau într-o pungă, ce se va decupa într-un colț.
Se diminuează focul de la aragaz și se toarnă tăiței (”turnăței”) cu poșul în supă (mai mari, sau mai mici, mai subțiri, sau mai groși, după cum se dorește).
Se mai lasă supa la fiert încă 8-10 minute, la foc mediu.
Se aleg frunzele de pătrunjel, se spală, se zvântă și se toacă.
Când turnățeii sunt fierți (se verifică!) se condimentează supa, după gust, cu: sare, piper și cimbru și apoi se ia oala de pe foc.
Se presară pătrunjel tocat, se pune capacul pe oală și după 10 minute ”de odihnă”, supa se poate servi.
1
În supe, legumele se taie bucăți mari, sau se lasă întregi.
2
Ceapa și usturoiul se lasă întregi la fiert și se scot după ce au fiert și au lăsat în supă, gustul lor bun.
3
Ardeii tăiați rondele se adaugă atunci când rădăcinoasele sunt aproape fierte.
4
Este de preferat să folosiți roșii bine coapte, nu doar pentru gust, ci și pentru că sunt mai ușor de decojit. Personal, prefer să decojesc roșiile natural, fără să le opăresc în prealabil.
5
Adăugați o linguriță de zahăr tos, pentru potențarea gustului. Mai ales dacă roșiile sunt prea acrișoare, zahărul va mai reduce aciditatea.
6
Când ”turnați” tăițeii în supă, micșorați focul de la aragaz, ca să nu se desfacă imediat. Dacă aluatul este suficient de dens, acest risc este diminuat.
7
Nu faceți economie de tăiței, pentru că supa conține puține alte ingrediente.