De când am citit prima dată pe net despre mai multe variante de supă cu omletă, am tot fost tentată să încerc și eu o asemenea rețetă. Îmi plac omletele și-mi plac și zdrențele de ouă, în supă, așa că acestea mi se par niște motive destul de întemeiate pentru a încerca o rețetă nouă.
Mi-a plăcut rețeta de supă cu salată verde și omletă făcută de Mimi, rețetă pe care o am la favorite și pe care o voi încerca, într-o zi, dar până atunci mi-am zis că pot face o primă încercare cu supa de roșii, dulce-acrișoară, cu mult suc de roșii făcut în casă.
În loc de omleta subțire, făcută la tigaie, rulată apoi și tăiată fâșii, așa după cum am văzut la unele rețete, am ales să o fac la cuptor (deci fără ulei și fără prăjeală) mai groasă, ca s-o pot tăia cubulețe. Aceasta a fost acum prima opțiune, dar cred că voi încerca și alte variante. Cred că gustul supei (de oricare) cu omletă merită orice îndrăzneală culinară în bucătărie.
Din ingredientele de mai jos am făcut o oală de 4 litri de supă.
Se curăță rădăcinoasele (morcovii, pătrunjeii și țelina) se spală, se taie și se pun la fiert, cu 3 litri de apă rece. Când se formează spumă, se culege și se aruncă. Se completează cu apă caldă, când este cazul.
Se mixează ouăle pentru omletă cu; sare, piper, boia și se toarnă compoziția într-o tavă termorezistentă, prevăzută cu hârtie de copt. Se dă tava la cuptor, la foc mediu, până ce se prepară omleta și se rumenește. Atunci se scoate din cuptor, se lasă puțin să se răcorească omleta și apoi se taie cubulețe.
Se curăță cepele, se spală, se taie (nu neapărat foarte mărunt) și se călesc la foc mic, în ulei suficient. Se spală roșiile, se taie cubulețe și se călesc în tigaia cu ceapa. Se lasă tigaia pe foc, până ce mai scade puțin lichidul lăsat de roșii, după care se adaugă în oala cu rădăcinoasele, când acestea sunt aproape fierte.
Se curăță usturoiul se spală și se taie mărunt.
Se alege orezul, se spală în câteva ape și se pune la fiert. Când este aproape gata, se strecoară, se clătește și se lasă în așteptare, la scurs.
Se adaugă în oala de supă: usturoiul tăiat mărunt, orezul și sucul de roșii. După încă un clocot, se condimentează cu: sare, piper și oregano, se adaugă cubulețele de omletă și după încă 3-4 minute, se poate lua oala de pe foc. Se presară pătrunjel tocat, se pune capacul și după 10 minute ”de odihnă”, se poate servi supa.
1
Nu prăjiți tarea ceapa, ca să nu se ardă și să devină amară, ci căliți-o doar ușor, în ulei suficient și la foc mic, până ce devine transparentă.
2
În loc de orez, puteți folosi cus-cus (eu așa am procedat). Fierbeți orezul (cus-cusul) separat, dar nu complet, strecurați, clătiți și adăugați la supă înainte de ultimul clocot. Vă mai fierbe definitiv în oala cu supă și va primi gustul dulce-acrișor al sucului de roșii.
3
Adăugați usturoiul tăiat mărunt spre sfârșit, pentru a da gust bun supei. De asemenea, supa va avea un gust bun și de la oregano.