Aceasta este prima supă din acest post al Paștelui. Am mai adăugat câte ceva, ca să diminuez puțin gustul amărui al acestei legume minune, iar condimentele puse i-au dat o savoare aparte.
Din ingredientele de mai jos mi-a ieșit o oală de 3 litri de supă cremă.
Se curăță cartofii, morcovii, pătrunjelul și țelina, se spală bine și se pun la fiert, la foc iute, cu 2 litri de apă rece și sare. Se spumuiește, când este cazul.
Se curăță ceapa și usturoiul, se spală, se taie și se călesc (mai întâi ceapa și apoi și usturoiul, în același recipient) în ulei suficient, la foc mic, ca să nu se ardă, ci doar să se înmoaie puțin.
Se desface broccoli în buchețele, se spală bine sub jet de apă și se adaugă în oală la fiert, când celelalte legume sunt aproape fierte.
Între timp se pregătesc crutoanele. Se taie feliile de pâine în pătrățele mici și se coc în cuptor la foc mic, ca să nu se ardă.
Când legumele au fiert complet, se scurg de zeamă (care se păstrează pentru supa cremă) se pasează (împreună cu ceapa și ustoroiul, cu uleiul în care s-au călit) și se dau printr-o sită deasă. Pasta obținută din pasarea legumelor se subțiază cu zeama în care au fiert și la nevoie, se mai adaugă puțină apă caldă, pentru a ajunge la consistența dorită.
Se adaugă condimentele și se mai dă oala cu supa cremă la fiert, încă două-trei clocote, după care se oprește focul de la aragaz, se acoperă vasul cu capac și după un sfert de oră, mâncarea se poate servi, cu crutoane.
1
Nu prăjiți ceapa prea mult, ca să nu devină amară. Înmuiați-o doar puțin și ea va avea un gust dulce.
2
Pentru că broccoli fierbe repede, trebuie adugat în oală la fiert, atunci când celelalte legume sunt aproape fierte.
3
Crutoanele trebuie atent supravegheate și întoarse pe toate fețele în cuptor, ca să nu se ardă.
4
Dacă este nevoie, mai adăugați puțină apă în supa cremă, pentru că ea totuși trebuie să fie lichidă.