Dupa mai multe cautari de un sos pentru paste, in sfarsit am gasit ceea ce imi doream. Desi sosul il stiam, (am avut ocazia sa asist si sa vad cum il gatesc napolitanii) cu aceleasi ingrediente insa modul pe care vi-l prezint, este altul. E usor de facut. Se poate pune si pe iarna la borcan. Daca aveti si putin stoc de legume si crutoane se poate prepara si o supa de rosii fierbinte sau rece. Un sos care, datorita tehnicii de preparare, are un gust aparte. Ideal pentru cei care tin post sau sau de luat la pachet pentru cei cu pitici iubitori de paste. Pentru studenti, pregatit de mame si bunici, pentru toata lumea care vrea sa aiba in casa o baza de sos ,din care se poate dezvolta alte retete.
Sursa de inspiratie a tehnicii de preparare Adi Haidean. Multumesc!
Alegem rosiile bine coapte, le spalam si le taiem bucati.
Adaugam rosiile intr-o tava inalta de aragaz.
Ceapa o curatam si o taiem grosier si o adaugam peste rosii.
Usturoiul il curatam si-l tocam, il adaugam in tava.
Busuiocul il spalam si-l adaugam in tava, stropim cu ulei de masline.
Introducem tava in cuptor, pornim cuptorul la 160 grade C si lasam 20-30 minute.
Oprim cuptorul si lasam sa racoreasca putin compozitia.
Transferam intr-o cratita si, cu un blender vertical, aducem rosiile la consistenta dorita, mai mult sau mai putin pasat, dupa cum va place.
Punem oala pe foc mic, adaugam sare si lasam 15-20 minute.
Gustam sosul si, daca e acru, adaugam zahar, dupa gust. Daca rosiile sunt coapte bine, nu e nevoie de zahar.
Sterilizam borcanele 3 minute la cuptorul cu microunde, capacele le fierbem cateva minute.
Umplem borcanele cu sos, inchidem ermetic si le intoarcem cu gura in jos. Acoperim cu o patura. Lasam pana se racesc complet.
La o tava de aragaz inalt, mi-au iesit 6 borcane de 370 ml.
1
alegeti rosiile de gradina, bine coapte
2
pentru un gust putin picant, puteti adauga si un ardei iute
3
puteti folosi sosul si la pizza