Am văzut această ciorbă (impropriu spus ciorbă, se află situată undeva între supă şi ciorbă) acum câteva săptămâni într-unul dintre menu-rile alese. Mi-a atras atenţia, combinaţia fiind una interesantă. Cel puţin aşa mi s-a părut mie :) Nu m-aş fi gândit niciodată să pun în ciorbă castraveţi muraţi ori masline. De fapt, aş fi refuzat categoric. Tot ce pot să spun este că nu regret încercarea!
Am răsfoit mai multe reţete printre paginile de internet, iar combinaţiile, atât pentru ingrediente, cât şi pentru etapele de gătire, sunt multiple. E şi normal până la urmă, fiecare le adaptează în funcţie de gusturi. Majoritatea conţin şuncă, kaiser, salamuri de toate felurile, carnaţi, idee ce mie nu mi-a surâs. Se prepară în preajma Crăciunului, din resturile de afumături rămase. Astfel, cum punctul comun este afumătura, am ales varianta proprie. Cele mai multe variante prezentau aşa cum spuneam o adaptare a reţetei originale care conţine un număr restrâns de ingrediente şi anume: afumătură, ceapă, un morcov, castraveţi muraţi, bulion, măsline negre, lămâie şi smântână pentru servit. Rămane doar să vă hotăraţi la una dintre variante şi sa o încercaţi!
Afumătura, tăiată în bucăţi potrivite, se pune la călit în câteva linguri de ulei, cat să se rumenească uşor şi adăugăm legumele tocate. Le lăsăm să se pătrundă bine, după care adaugăm 2-3 linguri de bulion sau suc de roşii şi puţină apă. De reţinut la această ciorbă este că nu trebuie să fie nici foarte lichidă, nici prea densă. Adăugăm castraveţii muraţi (eu am avut la oţet, dar buni tare), lăsăm sa mai fiarbă cât să dea într-un clocot, după care oprim focul şi adăugăm măslinele şi pătrunjelul proaspăt tocat. Se serveşte cu lămâie (dacă o doriţi mai acră) şi cu smântână.
Poftă bună!
1
Aveti grija ca maslinele sa nu fiarba pentru ca vor deveni amare. Se adauga doar la sfarsit, in zeama fierbinte.