În rețeta de față am optat pentru a le face sărate și de post, servite fiind la micul dejun alături de un ceai bun și zacuscă de legume.
Preparăm apoi maiaua.
Într-un bol, frecăm drojdia cu zahărul până se lichefiază, apoi adaugăm 150 ml apă călduță, omogenizăm, adăugăm o mână de făină și omogenizăm din nou.
Acoperim bolul cu un ștergar de bucătărie și lăsăm maiaua la dospit până când își dublează volumul.
Facem o adâncitură în făina din vas și turnăm maiaua acolo.
Încălzim restul de apă și topim sarea în ea.
Începem să strângem făina de pe marginile vasului peste maia, folosindu-ne de o spatulă.
Picurăm treptat și apa caldă și amestecăm bine până când se omogenizează aluatul.
Îl frământăm apoi cu mâinile și ne oprim când obținem un aluat ferm și nelipicios.
Îl acoperim și îl lăsăm 30 de minute la dospit.
Apoi, rupem bucăți din aluat, cât mingea de tenis și le aplatizăm pe blatul înfăinat.
Le dăm o formă alungită și le presăm bine cu degetele.
Le lăsăm la odihnit 5-10 minute, apoi punem uleiul la încins, într-un vas, la foc mediu spre mare.
Când uleiul începe să fiarbă pe margini, plonjăm scovergile în el, atâtea câte încap.
Eu am preparat câte două.
Le lăsăm un minut pe o parte, până se rumenesc frumos, apoi le întoarcem și pe partea cealaltă.
Le scoatem apoi pe prosoape absorbante.
Sunt tare de efect, mai ales că unele se umflă în timpul prăjirii și creează goluri la mijloc, unde putem să adăugăm diverse ingrediente cu care le servim.
Sper că v-am captat atenția cu această rețetă clasică de scovergi și sper să vă fie de folos!
1
Se pot servi fie ca mic dejun cu legume și alte ingrediente, fie ca desert cu gem sau dulceață.