Pentru "Saptamana barbatilor care gatesc".
Prima data cand am incercat sa fac savarine, dupa reteta Jamilei Cuisine, am esuat: s-au copt frumos pe afara si inauntru erau necoapte. Motivul? L-am descoperit cu Merisor: deschisasem cuptorul in timpul coacerii. Ei bine, a doua oara (am tras cu ochiul si la deyutzky) a fost un succes delicios si chiar au fost foarte usor de facut, trebuie doar putina rabdare. Asa ca, domnilor, va invit in bucatarie.
Savarine:
Intr-un castron se pune faina, formandu-se o gropita in mijloc. Drojdia si zaharul se dizolva in laptele caldut, apoi se toarna in gropita. Se adauga ouale, sarea si uleiul si se amesteca totul cu o spatula de silicon pana cand se obtine un aluat moale. Se acopera castronul cu o folie si se pune intr-un loc cald, ferit de curentii reci de aer.
Cand aluatul si-a dublat volumul, se ung cu ulei formele de briose si se distribuie aluatul uniform in ele. Se pun pe o tava si se baga intr-un sac menajer, formandu-se o "cupola" deasupra pentru a nu se lipi aluatul de sac. Se lasa la crescut inca 10-15 minute intr-un loc cald si se da drumul la cuptor pentru a se incalzi.
Dupa ce savarinele au crescut, se indeparteaza sacul menajer cu mare grija si se introduce tava la cuptor. Atentie! Nu se deschide cuptorul deloc! Dupa ce s-au rumenit frumos, se stinge cuptorul si se mai lasa acolo 10-15 minute, apoi se poate scoate tava.
Sirop:
Apa si zaharul se pun la fiert intr-un vas pana cand zaharul se dizolva complet, apoi se lasa sa se raceasca. Cand siropul s-a racit complet, se adauga esenta de rom.
Asamblare:
Frisca lichida se bate intr-un castron mare cu ajutorul unui mixer.
Savarinele se scot din forme dupa ce s-au racit complet si din partea care a fost in josul formelor se taie 3/4 pentru a forma un capac.
Fiecare savarina se scufunda, pe rand, in sirop, dupa care se aseaza pe o tava.
Se umple un posh cu frisca si se decoreaza fiecare savarina, sub capacul format. Deasupra capacului se adauga cate o lingura de dulceata de zmeura.
1
Secretul savarinelor este sa nu deschideti cuptorul deloc in timpul coacerii si nici 10-15 minute dupa ce ati stins focul.
2
Un alt secret este ca siropul sa contina suficienta esenta de rom pentru ca savarinele sa aiba un gust bun. Cel mai bine este sa va uitati si pe eticheta esentei folosite deoarece concentratia poate diferi.