Provocarea GastroArt din aceasta saptamana este ceva de genu’ „be happy”. :)) In traducerea mea, fi fericit cand mama face savarine :)) A cazut la fix, avand in vedere ca suntem toti membrii familiei acasa, este vacanta si perioada de concedii.
Pentru ca este vara si pentru aluat este nevoie de cuptor, am ales o varianta de savarina care sa solicite cat mai putin statul in bucatarie. Am facut un aluat dospit si l-am copt in doua forme de tarte, una rotunda si una dreptunghiulara. Pentru crema am optat pentru una fiarta de vanilie. Nu am estimat prea bine cantitatile, asa ca nu a fost suficienta pentru ambele savarine. Una dintre savarine a fost cu crema de vanilie si sirop de trandafiri, iar cealalta a fost cu frisca si sirop din flori de soc. Voi alegeti umplutura preferata si aromele care va plac voua. Siropul de trandafiri este de la „Bunatati din natura”, pe care eu il gasesc cel mai bun, iar pentru toping, adica in loc de dulceata care se foloseste deasupra in mod traditional, eu am folosit un toping de nuci verzi si scortisoara tot de la „Bunatati din natura”. Siropul din flori de soc este din productie proprie J.
Daca sunteti amatori de dulcegarii zemoase, bine insiropate, atunci savarina este cea mai potrivita reteta sa o incercati acasa cu ingredientele dragi voua…
Pentru aluat: in prima faza se pune sofranul cu apa calduta intr-un castron sa stea 10 minute la infuzat. Intr-un alt castron se pune laptele cald, zaharul, drojdia si 2 linguri faina. Se amesteca si se lasa la dospit 10 minute. Se bat ouale cu sarea, se adauga uleiul, maiaua si apa infuzata cu sofran. Se adauga treptat faina, se amesteca cu telul, iar cand aluatul devine prea greu se amesteca cu lingura. Nu este nevoie ca aluatul sa fie framantat, este suficient sa amestecati cu lingura, pana faina este incorporata si aluatul devine moale si lipicios. Se acopera cu prosop si se lasa la dospit 30 minute.
Intre timp se pregatesc formele de tarte, se ung cu ulei si se tapeteaza cu faina. Dupa dospire, se imparte aluatul si se umplu formele avand grija sa nu fie prea pline, doar 3/4, avand in vedere ca aluatul va mai creste in timpul coacerii. Se lasa sa mai dospeasca inca 10 minute, apoi se coc la 180 grade C, pentru 25-30 minute. Se scot din forme si se lasa sa se raceasca complet pe un grilaj.
Pentru crema: se pune intr-o cratita cu fund dublu 400 ml lapte, zaharul si semintele de la o pastaie de vanilie. Se pune pe foc si se lasa sa se infierbante. In restul de lapte rece se pun galbenusurile si amidonul alimentar. Se amesteca cu un tel pana amidonul se desface si nu mai sunt cocoloase. Cand laptele este fierbinte, se adauga putin cate putin peste amestecul de galbenusuri. Se transfera totul in craticioara, se pune din nou pe foc si se amesteca pana incepe sa se ingroase. La final se adauga untul taiat cubulete si se amesteca. Se pune folie alimentara peste crema (sa nu prinda pojghita) si se da la frigider pana se raceste.
Pentru asamblare: de la fiecare forma se taie partea de deasupra (se poate taia si pe jumatate). Cea rotunda am scufundat-o intr-o cratita mai mare in care am facut siropul cu apa de trandafiri. Alutaul este ca un burete, va absorbi mult lichid, asta e bine. Punem baza aluatului pe un platou. Crema de vanilie o punem intr-un pos si facem moate de crema peste aluat. Din loc in loc am pus peste crema zmeura si afine. Insiropam capacul la fel ca si baza si o punem cu grija peste crema. Ungeti capacul cu dulceata, asa cum e in reteta de baza, sau procedati cum va taie pofta inimii. Eu am folosit un toping gros gata preparat din nuci verzi si scortisoara. Pentru decor am folosit petale de trandafiri si cativa fulgi de nuca de cocos.
Pentru cealalta savarina, cea dreptunghiulara, am procedat la fel ca si la prima. Taiat capac, apoi insiropat cu apa amestecata cu sirop din flori de soc. Pentru ca nu mi-au ramas decat 2 linguri de crema de vanilie, am batut frisca 400 ml smantana cu 2-3 linguri zahar. Am amestecat frisca batuta cu restul de crema de vanilie. Am umplut savarina cu frisca, am pus de data aceasta zmeura din belsug, iar la final am pus capacul insiropat. Deasupra acelasi toping si fulgi de migdale.
Am dat ambele savarine la frigider pentru cateva ore.
Sa aveti pofta!!!