In sfarsit am reusit sa-mi cumpar un vas roman, de fiecare data cand vedeam, imi ziceam " las' ca-mi cumpar alta data" dar de data asta cand l-am vazut nu l-am mai lasat jos si bine am facut. Gustul mancariilor facute in acest vas nu se compara cu nimic, este divin, cei care gatesc in el, stiu despre ce vorbesc.
Trebuie sa stim ca acest vas este foarte pretentios, astfel o sa va dau cateva informatii despre el, deoarece eu inainte de al folosii am cautat peste tot pe net, informatii, pentru a nu avea surprize la sfarsit.
"Inainte de fiecare utilizare, se scufunda atat vasul cat si capacul acestuia in apa rece, timp de 15-20 minute, pentru ca porii vasului sa se umple de apa. Astfel, in timpul prajirii, in vas se va crea un strat de aburi care participa la procesul de gatire. Vasul roman poate fi utilizat numai in cuptor, expunerea la foc deschis poate duce la craparea, fisurarea acestuia. Poate fi utilizat si in cuptorul cu microunde. Capacul se ia de pe vasul de lut cu ceva timp inainte de opri cuptorul, astfel carnea se rumeneste mai bine si mai frumos.
Evitati racirea brusca a vasului. Se recomanda asezarea vasului scos din cuptor pe o placa de lemn sau pe un prosop uscat. Dupa utilizare vasul se spala in apa fierbinte, sarata, apoi se limpezeste bine si se lasa se se usuce timp de 24 ore. Dupa aceea, vasul se va pastra neacoperit (cele doua parti vor fi asezate invers una peste alta) intr-un loc de depozitare curat si aerisit.
Din cauza utilizarii repetate, peretii vasului se vor pata, capatand o culoare mai inchisa; acest lucru nu va afecta in nici un fel mancarea gatita
Oala de lut asigura:
- pastrarea gusturilor naturale, delicioase ale alimentelor
- obtinerea unor mancaruri sarace in grasimi
- prepararea alimentelor in suc propriu, fara adaos de grasimi
- economie de timp in bucatarie (nu necesita interventii de la introducerea in cuptor, pana la gatirea completa)
Vasul roman este fabricat manual, din lut rezistent la foc, fara adaugarea altor materiale, fiind ars in cuptor electric automat, la o temperatura de 1000 grade C."
Sursa celor spuse mai sus.http://www.retetabunicii.ro/oala-de-lut
Pe fiecare vas exista instructiuni de folosire, insa dupa parerea mea, nu sunt de ajuns.
Acestea fiind spuse sa va dau si reteta de sarmale, nu?!
Se desfac frunzele de la varza, una cate una, de pe fiecare funza se taie cotorul.
Separat se taie slanina afumata.
Amestecam carnea cu orezul spalat bine, tocana de legume, sare, piper si cimbru.
Infasuram sarmalele.
Punem pe fundul vasului varza taiata marunt, slaninuta, 2-3 foi de dafin, cimbru, dupa care asezam sarmalutele una langa alta.
Deasupra punem varza tocata. Nu se pune apa, sarmalele vor fierbe in sus propriu!!!
Dam vasul la cuptor.
Atentie!!! Cuptorul nu trebuie incins inainte.
Timpul de gatire va dura mai mult, la inceput lasati focul mic, dupa care il puteti da mai mare, trebuie sa lasati capacul peste vas, il puteti scoate cu 30-40 de minute inainte de a le scoate din cuptor pentru a se rumenii deasupra.
Nu trebuie sa umblati prea des la cuptor.
Daca vasul este prea plin, va recomand sa puneti tava de la cuptor sub vas pentru a nu murdarii cuptorul.
Eu le-am mutat dupa ce au fost gata, intr-o alata oala, lasand vasul sa se aeriseasca bine, din cate am citit pe net daca le lasi sa se raceasca in vas, data viitoare cand vei vrea sa gatesti in el, mancarea va capata gustul a ceea ce ai gatit anterior.
Nu trebuie spalat cu detergent de vase!!!!!!!