Daca varza este prea acra sau prea sarata, se spala foile in cateva ape caldute si se scurg bine. Daca frunza este un pic mai mare , se taie in doua sau sfert , in functie de cum dorim sa facem sarmalele(mai mici sau mai mari). Restul , ce ne ramane, taiem fideluta.
Intre timp calim ceapa, intr-o tigaie in care uleiul este incins, timp de cateva minute. Nu trebuie sa fie rumenita .
Intr-un castron mare, se amesteca carnea tocata, ceapa,orezul(spalat bine), sare piper, pasta de tomate sau bulion(eu nu folosesc boia) si un pic de apa(cam 100g) pentru ca atunci compozitia(dupa ce este fiarta) nu iese tare. Se amesteca ingredientele si lasam cateva minute pentru a se intrepatrunde.
Se intinde pe mana stanga o foaie de varza ,se aseaza putina carne pe latimea frunzei si rulam foaia de varza, iar cu degetele de la mana dreapta se preseaza marginile foii de varza spre interior astfel formandu-se sarmaua.
De regula sarmalele se fierb in vase mai mari tapetate cu foi de varza, eu am optat pentru un vas de lut in care am asezat primul strat de sarmale, iar peste el am pus rosii decojite si marar.Am continuat cu al doilea strat, pana sau terminat sarmalele, iar deasupra am adaugat doua bucati de carnati de casa.
Am turnat apa clocotita, cat aproape sa ajunga nivelul sarmalelor si am pus la cuptor(am acoperit vasul cu folie). Dupa ce au dat in primul clocot(verificam la cuptor), dam focul un pic mai incet si lasam sarmalele sa fiarba la foc mic, pana consideram ca sunt indeajuns de fierte.
Inainte de a le scoate din cuptor, inlaturam folia si lasam sa se rumeneasca un pic.
Se pot servi cu smantana deasupra, cu mamaliguta alaturi, depinde de dorinta si pofta fiecaruia.