Mai ales in sezonul cald, imi place sa pregatesc aceste sarmalute si sa le servesc cu smantana rece sau usturoi. Sursa de inspiratie a fost blog-ul culinar "Barbat la cratita". Stiu ca uneori lenea-i cucoana mare - mai ales cand vine vorba de infasurat sarmale - dar va asigur ca merita sa le preparati. Iata despre ce este vorba...
Eu am folosit foi de vita in saramura si de aceea inainte de a le folosi le-am tinut aproximativ 1 ora intr-un vas cu apa rece, cat sa le acopere, ca sa nu fie foarte sarate.
Curatam morcovul si ceapa si le dam pe razatoarea mica sau le maruntim la robot, cum am facut eu. Punem intr-o craticioara cateva linguri de ulei la incins si apoi adaugam morcovul si ceapa.
Cand incep sa se inmoaie putin adaugam o jumatate de cana cu apa si cele cinci linguri cu pasta de tomate/ardei. Amestecam si lasam sa fiarba cateva minute, dupa care adaugam cimbrul, sarea si piperul.
Lasam sosul la racit.
Amestecam carnea tocata cu ouale, orezul, marar si omogenizam bine apoi adaugam sosul rece si vom obtine compozitia cu care umplem frunzele de vita.
Asezam fiecare foaie de vita cu nervurile in sus. Punem compozitia de sarmale in mijlocul fiecarei foi de vita si pliem partea de sus peste compozitie. Apoi pliem partile laterale si rulam foaia de vita pana la capat.
Punem pe fundul cratitei cateva bete de marar uscat apoi asezam sarmalele in cercuri si imprastiem foile de dafin printre ele. Deasupra sarmalelor asezam la sfarsit un strat de foi de vita.
Punem apa cat sa le acopere, putina sare, piper si pentru ca sarmalele sa nu se ridice la suprafata in timpul fierberii, punem o farfurie - cu gura in jos - peste ele.
Lasam la foc mic aproximativ 1 ora din momentul in care apa a inceput sa fiarba.
Spre finalul fierberii, putem adauga cateva linguri cu bulion, pentru ca sosul sa aiba o culoare frumoasa.
1
Din cantitatile mentionate am obtinut 46 sarmale;
2
Le servim cu smantana rece, ardei iute sau usturoi pisat.