Sarmalele dezechipate sunt rude cu varza à la Cluj și sunt foarte gustoase. În plus, se fac mai repede, ceea ce înseamnă că bucătărașul poate să-și dedice timpul său altor feluri de mâncare. Personal, prefer sarmalele dezechipate, nu pentru că se prepară mai ușor și mai repede, ci pentru că mi se par mai bune...
Carnea (de porc și de vită) se curăță, se spală, se scurge de apă, se toacă și se amestecă bine.
Verzele murate se țin 10-15 minute în apă rece, ca să se desăreze puțin, după care se scurg de apă și se taie, dar nu foarte mărunt.
Cepele se curăță, se spală, se scurg de apă și se taie mărunt, după care se pun cu ulei la călit, până devin transparente și se înmoaie.
Orezul se alege, se spală bine în mai multe ape și se pune și el la călit, peste ceapă. Când s-a pătruns puțin, se adaugă cele 5 linguri de pastă de tomate și 1/2 pahar de apă. Se lasă la foc mic, să fiarbă totul, înăbușit, timp de 10 minute.
Amestecul de ceapă călită, orez și pastă de tomate se amestecă apoi cu varza tăiată și carnea tocată, după care se condimentează (cu toate condimentele indicate). Se toarnă sucul de roșii, 3-4 pahare de apă, se amestecă din nou foarte bine compoziția, se pune smântâna deasupra și se dă la cuptor, la foc potrivit.
Se verifică din când în cînd să nu se prindă de fundul vasului (dacă nu e antiaderent), și se completează cu apă, în cazul în care a scăzut. Când orezul și carnea au fiert, se scoate oala din cuptor și se lasă puțin să se răcorească. Se așează în farfurie cu lingura, sub formă de sarmale (mari, ca în Banat!) și se poate servi, cu smântână, sau nu, după cum dorește fiecare.
1
Țineți varza în apă rece, ca să se desăreze puțin și nu va mai fi nevoie să puneți sare în compoziție.
2
Este plăcut să simțiți bucățelele de varză când mâncați, așa că n-o tăiați prea mărunt.
3
Puteți pune ingredientele în straturi, dar cum compoziția nu se amestecă atât timp cât stă în cuptor, există riscul de a servi mai mult orez, sau mai multă varză, în loc să avem ingrediente echilibrate în farfurie, fără să răvășim toată oala.
4
În final, preparatul trebuie să fie legat, consistent, așa că nu puneți prea multă apă.
5
Ceapa dulce, smântâna și sucul de roșii în care practic fierb ingredientele, dau un gust foarte bun acestui preparat.