Auzim adeseori oameni spunând că vor să mănânce "ca la mama acasă". E o nostalgie nu doar a unor mâncăruri, sau gusturi, ci și a unui timp trecut, un timp care avea rețetele lui, ingredientele lui. Astăzi avem creativitate în bucătărie, ingrediente noi, gusturi noi și nu ne mai mirăm că nu regăsim gustul de odinioară, de la mama de acasă.
Cred că prea multele ingrediente din ziua de astăzi, amestecul diferitelor gusturi și arome schimbă ceea ce era tradițional și obișnuit pentru mulți. Asta nu înseamnă că e rău, dar e altceva, nu e ce știam cu toții. De aceea, ar trebui să si poarte un alt nume...
Iată de ce vă propun o salată orientală clasică, așa cum se făcea odinioară.
Cartofii se spală și se fierb în coajă, iar când s-au răcit, se curăță.
Ouăle se ferb tari, se curăță de coji și se taie în sferturi.
În timp ce cartofii și ouăle fierb, se pregătesc celelalte ingrediente.
Ceapa verde se curăță, se spală și se taie rondele, cu tot cu codițe.
Roșiile se spală, se curăță de semințe și de lichid și se taie feliuțe mici.
Gogoșarii murați în oțet se taie în pătrățele mici.
Salata se spală bine, se scurge și se taie în fâșii înguste.
Mărarul se spală și se taie mărunt.
Când toate ingredientele sunt pregătite, se pun în straturi, în bolul pregătit dinainte, se presară mărarul tăiat mărunt, iar condimentele (sarea, piperul, uleiul și oțetul) se pun cu puțin timp înainte de consum. Amestecați ușor ingredientele și... "Poftă bună!"
1
Eu folosesc oțetul în care au fost murați gogoșarii, pentru că este dulce de la miere (sau zahăr) și conține ulei.
2
Salata orientală se face pentru consumul imediat. A doua zi, nu mai are gust bun.