Cui nu-i place salamul de biscuiti?! M-am gandit sa va prezint reteta de baza asa cum am preluat-o de la mama si bunica mea. Bineninteles ca eu am venit cu tot felul de modernizari sau am adaptat-o la varianta de post pentru zilele acelea speciale in care ne curatam sufletul. Cand nu e post folosesc unt si lapte, doar in post folosesc controversata margarina, alegand insa cu mare grija marca.
Salam de biscuiţi, reţetă cu fructe confiate
Etape de preparare:
Pentru plus de gust biscuitii i-am dat la cuptor si i-am rumenit usor pentru ca erau mult prea “blonzi” si parca si putin “trasi”, apoi i-am marutit cu degetele.
Pe foc am pus la caramelizat zaharul si apa in timp ce am frecat spuma margarina cu cacaua. La varianta cu lapte, se caramelizeaza zaharul fara apa
Si cand zaharul a devenit o incantare ochiului (a se citi dizolvat si caramelizat doar pana la culoarea aurie) l-am unit intr-o dragoste vesnica cu margarina / untul bronzata uniform cu cacaua. Sa nu va speriati ca se vor involbura nitel, repede de tot le impacati cu o spatula si trageti marea unire de pe foc.
Momentul propice pentru “marirea familiei” cu biscuitii nerabdatori. ( A se citi: adaugati biscuitii maruntiti).
Si totul sa se termine in perfecta armonie dati plus de gust cu esentele.
Eu am folosit vanilia, un strop de esenta de migdale si 2 linguri de apa de flori de portocal.
pe hartie de copt am intins minunatia de salam care nu inceta sa parfumeze toata casa iar la mijloc am adaugat dulceata de trandafiri, stafide si un pic din sufletul meu.
1
am facut si cu banana la mijloc pe pat de nuca de cocos, efectul este maxim pentru ca nu mai ai senzatia ca mananci un banal salam de biscuiti
2
daca biscuitii ii macini rezulta o pasta din care poti modela figurine pentru decor