De vreo trei ani am rabdare sa se inmulteasca zmeura galbena si uite ca anul asta m-a rasplatit . Poate ca nu e cea mai parfumata si aromata zmeura ( nu o intrece pe cea rosie) dar are ceva special. Cel putin asa o percep eu, speciala, delicata, dulce acrisoara. Am cules , pe cantaritelea ca eram curioasa, 1,800 Kg de zmeurica din asta galbejita si speciala si am pus de-o dulceata, am folosit masura straveche, o farfurie adanca plina cu varf de zmeura, cantarita cca 800 g, 1 kg de zahar , deci am facut 2 portii si am si mancat . Asa e bine sa imparti si '' capra si varza'' ...:))))))))))))))))))))))))adica faci si dulceata si-o mica degustare. Sa trecem la treaba, adica sa scriu reteta, ca deja-s lesinata de la caldura.......Ce mi-a placut la produsul finit, adica dulceata, este faptul ca este dulce acrisoara, nu te lesina si m-a dus cu gandul la timpuri demult apuse, cand primeai musafirii in vizita si ii serveai cu dulceata si un pahar de apa rece. Asta este ce-mi amintesc eu din copilarie, cand mamaia scoatea borcanul cu dulceata ( zmeura, cirese de toate culorile, nuci, coacaze,trandafiri etc) , farfurioarele acelea mici si transparente speciale pentru dulceata, punea in farfurioara maxim 2 lingurite de dulceata si scoatea apa rece de la frigider, asa servea musafirii. Imi place sa fac asta, mai ales ca eu cu cafeaua nu am vorbe si mi se pare mai boem sa servesc o dulceata decat sa servesc o cafea. Ma rog, gusturile nu se discuta.
Pentru Reteta dulceata de zmeura galbena sunt necesare doar cateva ingrediente: zmeura galbena, zahar si apa.
Iata cum se prepara Reteta dulceata de zmeura galbena
Dupa ce ai rabdare sa creasca, o bibilesti sa-i fie confortabil in gradina ta, astepti cuminte sa se coaca, o culegi si te apuci sa faci bunatati sau pur si simplu sa o mananci asa cum este, binenteles ca este vorba de domnisoara zmeurica, fie ea galbena sau rosie. Este in topul meu in materie de fructe.
Intr-o cratita cu fund dublu am pus zaharul si apa si am asezat pe foc, la foc iute pana a inceput sa clocoteasca si sa se formeze un sirop nu foarte legat,am redus focul am adaugat zmeura. Am lasat sa fiarba zmeura cca 15-20 min, am luat spuma formata, am facut testul cu picatura ( adica am luat pe lingura sirop si daca picatura formata curge una dupa alta repede mai lasam pana ce curge la intervale mai mari). Am luat cratita de pe foc, am mai luat spuma daca a mai ramas, apoi am pus dulceata in borcanele spalate si sterilizate, le-am capacit, le-am asezat intr-o tava si le-am acoperit cu un prosop . Le-am lasat sa se raceasca bine.Mi-au iesit 3 borcanele de 400 g.
Vezi si reteta de Dulceata de coacaze.