Îmi place să gătesc la cuptor, în pungă, deoarece mâncarea se face foarte ușor și este oarecum dietetică, nefiind prăjeală, dar depinde și de ce condimente folosiți! Astfel gătită, carnea este foarte fragedă, suculentă și rumenă în același timp. La pungă, în cuptor, se poate găti orice fel de carne: de porc, de vită, pui întreg, pulpe de pui etc, chiar și pește. În carmangerie, mi-a făcut cu ochiul o bucată de șunculiță tărănească, afumată și m-am gândit să fac la pungă, cu legume și suc de roșii. A fost delicioasă așa că vă recomand cu căldură aceasta Reteta de sunculita taraneasca cu legume, in punga, la cuptor!
Sunt necesare urmatoarele ingrediente: sunca taraneasca, cartofi, ceapa, radacinoase, usturoi, ulei, condimente.
Iata cum se prepara Reteta de sunculita taraneasca cu legume, in punga, la cuptor
Pasul 1. Curățăm cartofii, rădăcinoasele, ceapa și usturoiul și le spălăm bine. Tăiem ceapa în 4-6 bucăți, cartofii și roșia în 4/8 bucăți, în funcție de mărime iar morcovul și pătrunjelul, în două, dacă sunt prea lungi, apoi fâșii, pe lungime. Pregătim un baiț cu usturoiul pe care îl zdrobim, pentru un plus de savoare. Într-un vas de ceramică sau plastic, amestecăm usturoiul pisat cu sucul de roșii, o lingură de ulei, oțetul balsamic, sare, piper, boia și plante aromatice, după gust și preferință.
Pasul 2. Amestecăm legumele în baiț și asezonăm cu condimente, dacă mai dorim. Eu nu am pus foarte multe condimente având în vedere faptul că șunculița țărănească este deja condimentată și ușor afumată. Punem legumele amestecate cu baiț, în pungă, alături de bucata de șunculiță tărănească și bineînțeles, crenguța de cimbru. Punem tot baițul care a mai rămas, în pungă, o sigilăm și o așezăm pe o tavă de copt. Dăm câteva găurele mici, în pungă, cu un ac sau scobitoare.
Atenție: Nu mai punem apă în pungă! E suficient baițul și apa pe care o lasă ingredientele, atunci când se gătesc!
Observație: Dacă nu avem pungi speciale pentru copt, putem folosi o pungă de hârtie sau chiar hârtie de copt pe care o ungem cu untură, ulei sau unt și în care împachetăm bine ingredientele.
Pasul 3. Introducem tava în cuptorul încălzit în prealabil, la 180-190°C (treaptă înaltă la cuptoarele cu gaz), undeva la mijlocul cuptorului, fără ca punga să atingă părți metalice! După aproximativ 30-45 minute, preparatul ar trebui să fie gata, deoarece mușchiulețul este prefiert iar legumele se gătesc repede. Legumele și carnea se vor rumeni frumos și apa se va evapora treptat, din pungă. Putem vedea acest lucru prin gemulețul de la ușa aragazului.
Atenție! În timpul coacerii, punga se umflă și riscăm să atingă părți metalice dacă tava e pusă prea sus.
Pasul 4. Când credem că este gata, oprim focul și scoatem tava din cuptor. Îndepărtăm cu grijă punga deoarece aburii fierbinți din interior, ar putea să ne rănească! Înțepăm carnea cu o furculiță și dacă intră ușor, înseamnă că șunculița este bine pătrunsă.
Lăsăm preparatul să se odihnească timp de 10-15 minute și servim cât este încă cald, alături de o salată de sezon sau cu orice murături ne place!
Poftă bună!
Vezi si reteta de Fasole scazuta cu praz si marar.
1
Pentru Reteta de sunculita taraneasca cu legume, in punga, la cuptor, este bine sa tineti cont de urmatoarele:
2
Puteți folosi orice plante aromatice vă place: cimbru și/sau mărar, busuioc, rozmarin, măghiran, chimen...
3
Șunculița țărănească este prefiartă, condimentată și ușor afumată și va da un gust excelent mâncării.
4
În loc de ulei de floarea soarelui puteți folosi ulei de măsline.
5
Înțepăm cu o furculiță și dacă intră ușor înseamnă că preparatul este bine pătruns.
6
Servim preparatul cât este încă cald, eventual cu o salată de sezon sau cu orice murături ne place!
7
Dacă nu avem pungi speciale pentru copt, putem folosi o pungă de hârtie sau chiar hârtie de copt.
8
Dacă dorim ca legumele și carnea să fie ceva mai rumene, atunci tăiem cu mare grijă punga, cu o foarfecă, o îndepărtăm și mai lăsăm la cuptor cam 10-15 minute!