Iubesc pastele, de orice fel (de la spaghetti la papardelle si de la gnocchi la farfalle) si preparate oricum. Cupărate de-a gata ori făcute în casă (atunci când îmi permite timpul). Iar, când am găsit într-un magazin forma de plastic pentru ravioli, mi-am propus să o folosesc. Într-un fel mai deosebit :)
● Din 350 g făină; 200 g spanac opărit, scurs şi procesat la blender; 2 ouă mari; 3 linguri ulei de măsline; 2 linguri apă; un praf de sare – se frământă un aluat fin, elastic şi nelipicios (dacă este nevoie se mai adaugă puţină făină), care se înfăşoară în folie alimentară şi se pune în frigider circa 15 minute.
● În acest timp se prepară umplutura din 200 g hribi proaspeţi şi o ceapă, tocate cu cuţitul şi călite împreună în puţin unt, care apoi se amestecă cu 150 g brânză de capră, sare, piper şi ierburi aromatice după gust.
● Se scoate din frigider aluatul şi se întinde cu sucitorul într-o foaie subţire, se decupează cercuri în care se pune câte o linguriţă de umplutură, apoi se pliază şi se sigilează marginile. Ravolii formaţi se fierb 2-3 minute în apă cu sare (până când se ridică şi plutesc la suprafaţa apei).
● Se servesc imediat, cu sos marinara preparat astfel: 2 căţei de usturoi zdrobiţi se călesc în ulei de măsline extravirgin împreună cu câteva frunze proaspete de busuioc (tocate), apoi se adaugă roşiile decojite şi mărunţite la blender, o linguriţă rasă de zahăr şi ½ pahar de vin alb, se lasă să fiarbă 15 minute la foc mic; apoi se ia sosul de pe foc şi se adaugă oregano, rozmarin, sare şi piper după gust.
1
Pentru a obţine ravioli bicolori, peste foaia de aluat verde, pensulată cu puţină apă, se aşază la intervale egale fâşii paralele din aluat de altă culoare (eu am folosit aluat simplu – care, datorită ouălor de ţară, avea culoare galbenă). Se presară făină şi se trece cu sucitorul apăsând uşor, pentru ca fâşiile să adere bine de aluatul de dedesubt. Apoi se decupează şi se formează ravioli.