Anisoara din Chisinau propune o reteta de piftie.
Piftia ( la noi in Moldova se spune RACITURA DIN PORC ) se poate prepara din picioare de porc , sau cozi ,sau urechi si carne de porc , dupa dorinta .
Eu prepar piftia de porc dupa 2 metode , acum o sa va descriu metoda cea mai usoara si rapida pentru mine . Alta data voi descrie alta metoda de prepararea e raciturii de porc cu mai multa zeama .
Se taie picioarele, cozile, si carnea in jumatati si se spala bine cu apa calduta. Aparte se curata ceapa, o capatina de usturoi ( nu se zdrobeste), morcovii si se pun la fundul unui vas mare. Se adauga frunza de dafin si boabele de piper negru. Deasupra se pune carnea . Un moment important- se apasa bine carnea cu mina si se toarna in vas apa rece cu 2-3 cm deasupra carnii. Se adauga sarea si se acopera cu un capac.
Vasul se pune la un foc pòtrivit si se aduce pina la fierbere ( nu se da in clocot). Dupa aceasta se scade temperatura fierberii pina la minimum ( ca sa se vada bulbuci la fierbere) si se lasa sa fiarba cam 3-4 ore cu capacul putin luat de pe vas. Urmariti cind carnea este fiarta bine , adica cade carnea de pe oase. Apa va scadea cam la nivelul carnii fierte.
Se scoate vasul de pe foc si se lasa sa se raceasca pina la o stare calda. Se curata celalalt usturoi si se piseaza bine cu sare sau fara sare, depinde de gustul zamei de la carne.
Se separa zeama in alt vas si se pune usturoiul pisat, ca zeama sa-si ia gustul de usturoi.
Aparte se alege carnea de pe oase si se aseaza bine in vasul , care veti aranja piftia la prins. Toate legumele de la fundul vasului se azvirl.
In cazul de fata . eu am pus piftia intr-o forma de silicon. Se primeste mult mai multa piftie decit acea din fotografie. In cazul respectiv , la cantitatea de ingrediente , care am expus-o mai sus , cealalta portie de carne de pe oase am aranjat-o intr-o forma dreptunghiulara mare de plastic.
Dupa ce se repartizeaza toata carnea, se toarna prin sita in care se pune si o bucata de tifon toata zeama , care intre timp este calduta si si-a luat bine gustul de usturoi. Tifonul se pune in sita in doua straturi ca untura sa se opreasca pe tifon si sturouil din sita. Se acopera cu hirtie de bucatarie sau tifon si se pune la rece.