Pui in punga, la cuptor

de vasimur in Pui, 23 Iun 2019 | 11695 vizualizari

 

Friptura de pui gătită la cuptor, în pungă, este foarte fragedă și rumenă în același timp. Îmi aduc aminte de copilărie când atât bunica cât și mama mea făceau pui la pungă, în cuptorul de la soba cu plită. Foloseau pungi de hârtie, acelea maro, în care cumpărau zahăr și pe care le ungeau bine cu ulei sau untură de porc iar puiul ieșea fraged, suculent, rumen și foarte gustos. Vreau să vă spun că am gătit chiar și pește la pungă de hârtie și rezultatele au fost spectaculoase, spre încântarea copiilor mei, când erau mici. 
Secretul constă în faptul că punga de hârtie reține în interiorul ei suficient abur pentru ca puiul să rămână fraged și suculent, permițând în același timp evaporarea unei cantității de abur, astfel încât puiul să se rumenească și să devină ușor crocant și delicios.

 

INGREDIENTE

  • 1 pui refrigerat
  • 1 ceapă de mărime medie
  • 4 cartofi de mărime medie
  • 1 morcov
  • 4-6 căței de usturoi
  • 50 ml ulei de floarea soarelui
  • 50 ml ulei suc de roșii
  • 1 linguriță oțet balsamic
  • cimbru, după gust
  • boia de ardei dulce, după gust
  • sare, după gust
  • piper, după gust
  • 1 pungă pentru copt
Portii: 4
Timp de preparare: sub 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Pui in punga, la cuptor:

Pasul 1. Curățăm puiul de tuleie, iar dacă este cazul, pârlim penele și puful, la flacăra aragazului. După aceea îl spălăm bine în mai multe ape, îl scurgem iar apoi îl ștergem cu șervețele de hârtie, atât în interior cât și în exterior.

Pasul 2. Curățăm cartofii, morcovul, ceapa și usturoiul și le spălăm bine. Tăiem ceapa în 4 bucăți, cartofii în 4/8 bucăți, în funcție de mărime iar morcovul rondele. Pregătim un baiț cu usturoi pe care îi zdrobim, pentru un plus de savoare. Într-un vas de ceramică sau plastic, amestecăm usturoiul pisat cu sucul de roșii, oțetul balsamic, sare, piper, boia și plante aromatice, după gust și preferință.

Pasul 3. Ungem puiul în interior și pe toată suprafața cu baiț și asezonăm cu condimente, dacă mai dorim. La nevoie, picioarele și aripile le legăm cu ață de bucătărie fixându-le strâns de carcasă (eu le-am fixat în niște găuri făcute în piele). În interiorul puiului am introdus o parte din cartofi și morcov, amestecate cu baiț. Puiul astfel pregătit îl introducem în punga pentru copt iar în jurul lui punem restul de cartofi și morcov împreună cu tot baițul care a mai rămas. Legăm strâns punga la gură cu sfoară, sigilând puiul în interior și o așezăm pe o tavă de copt. Dăm câteva găurele mici, cu un ac, în partea de sus a pungii! Nu se pune apă în pungă, peste pui! Punem tava la rece minim o oră pentru ca să pătrundă condimentele în carne.

Observație: Dacă nu avem pungi speciale pentru copt, putem folosi o pungă de hârtie sau chiar hârtie de copt pe care o ungem cu untură, ulei sau unt și în care împachetăm bine puiul.

Pasul 4. Introducem tava în cuptorul încălzit în prealabil la 180-190°C (treaptă înaltă la cuptoarele cu gaz), undeva la mijlocul cuptorului, fără ca punga să atingă părți metalice! După cca  1 oră și 30 de minute puiul trebuie să fie gata.

Atenție! În timpul coacerii punga se umflă și riscăm să atingă părți metalice  dacă tava e pusă prea sus.

Pasul 5. După ce se scurge timpul, oprim focul și scoatem tava din cuptor. Îndepărtăm cu grijă punga deoarece aburii fierbinți din interior, ar putea să ne rănească! Înțepăm cu o furculiță și dacă intră ușor înseamnă că este bine pătruns.

Lăsăm puiul să se odihnească timp de 10-15 minute și servim cât este încă cald, alături de garnitura preferată și bineînțeles cu o salată de sezon sau cu orice murături ne place!

Poftă bună!

TIPS-URI

1

Puteți folosi orice plante aromatice vă place: cimbru și/sau mărar, busuioc, rozmarin, măghiran, chimen...

2

În loc de ulei de floarea soarelui puteți folosi untură de porc, de găină, rață sau gâscă sau unt.

3

Înțepăm cu o furculiță și dacă intră ușor înseamnă că puiul este bine pătruns.

4

Servim puiul cât este încă cald, alături de garnitura preferată și cu o salată de sezon sau cu orice murături ne place!

5

Dacă nu avem pungi speciale pentru copt, putem folosi o pungă de hârtie sau chiar hârtie de copt.

Daca ti-a placut reteta noastra "Pui in punga, la cuptor" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Pulpe de pui pe pat de varza dulce

ieri la 14:48

Cum sa faci o casuta din turta dulce - un proiect delicios si creativ

pe 19.11 la 20:43

Omuleti din turta dulce - reteta delicioasa pentru sarbatori

pe 19.11 la 20:36

TOP
utilizatori

Caty

2052 puncte

Rocsi

1250 puncte

vasimur

1198 puncte

oanapl

1103 puncte

mirela0911

1000 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

RETETA RECOMANDATA
Ceva bun