Prajitura de origine germana cu glazura roz, bine insiropata cu gust de rom si lamaie.
Se separa ouale, 6 albusuri cu cele 4 linguri de apa rece si un praf de sare se bat spuma tare (un albus se pastreaza separat pentru glazura). Se adauga o lingura de zeama de lamaie apoi treptat cate o lingura 120 de grame de zahar si se bate tare cu telul pana cand se obtine o spuma tare care nu mai cade de pe tel si zaharul s-a dizolvat complet.
Cele 7 galbenusuri se bat putin cu furculita si se adauga peste albusurile batute spuma, impreuna cu faina si coaja rasa de lamaie. Se amesteca usor cu o spatula sau o lingura pe verticala.
Compozitia se toarna intr-o tava de 25/35 cm care se tapeteaza cu hartie de copt si se niveleaza bine. Se da la cuptorul preincalzit la 180 de grade si se coace 25-30 de minute.Se face testul cu scobitoarea, daca iese curata atunci e copt blatul.
Blatul se scoate din tava si se lasa sa se raceasca complet.
Cat timp se coace blatul, se pregateste umplutura: gemul de caise se amesteca cu nucile macinate apoi se adauga stafidele (optional) inmuiate in rom si bine scurse.
Pana se raceste blatul, se pregateste un sirop astfel: 100 de ml. de apa se fierb cu 60 de grame de zahar pana se dizolva complet zaharul. Se da la o parte de pe foc si se adauga o lingura de zeama de lamaie si romul.
Cu o forma de aprox 5 cm. diametru se decupeaza bucatele rotunde din blatul racit.
Toate resturile de blat ramase se rup in bucatele mici si se pun intr-un castron. Se insiropeaza bucatelele de blat cu 2/3 din siropul pregatit si se amesteca cu compozitia de gem si nuca.
Rondelele decupate se taie in doua pe latime. Se aseaza in forma cu care s-au decupat sau intr-un pahar mic cu aceeasi dimensiune o jumatate de rondeluta si se stropeste usor cu siropul ramas sau cu pensula. Se preseaza deasupra cate o lingura de umplutura (ar fi bine sa se imparta umplutura dinainte in parti egale cate rondele s-au decupat) iar deasupra se pune cealalta jumatate de rondea de blat, se preseaza bine si se insiropeaza usor.
Albusul ramas se freaca intr-un castron cu zaharul pudra si o lingura de zeama de lamaie pana cand compozitia se ingroasa si se coloreaza cu suc de sfecla rosie pana se obtine o culoare roz si se glazureaza prajiturelele pe partea superioara si putin pe lateral.
1
in functie de dimensiunea tavii si a formei de decupat se obtin mai multe sau mai putine prajiturele