Mie mi se pare că prăjiturile (plăcintele) cu mere sunt oarecum specifice toamnei, când frumoasele și sănătoasele fructe se culeg de prin livezi și încântă privirile...
Soțul meu dorea de mult timp să fac aceasta Prajitura frageda cu mere, o reteta simpla si gustoasa. Din ingrediente simple si la indemana, poti pregati o bunatate de prajitura frageda cu umplutura delicioasa de mere.
Pentru Prajitura frageda cu mere, o reteta simpla si gustoasa ai nevoie de urmatoarele ingrediente: oua, zahar, faina, unt, mere, scortisoara.
Iata cum se prepara Prajitura frageda cu mere, o reteta simpla si gustoasa
Mai întâi se pregătește umplutura. Merele se spală, se curăță de coajă, se dau pe răzătoarea mare și se călesc într-o cratiță în care s-au pus 3-4 linguri de ulei de floarea soarelui. Se adaugă 3-4 linguri de zahăr tos și se ține umplutura la foc mic, până ce scade lichidul. Apoi se ia cratița de pe foc și se lasă 10-15 minute să se răcorească, după care se adaugă 1-2 linguri de scorțișoară pudră și se omogenizează umplutura.
În timp ce se răcește umplutura, se face aluatul pentru blat. Se separă albușurile de gălbenușuri, se mixează cu un praf de sare extrafină și când iau volum, se adaugă treptat zahărul tos și cel vanilinat, iar apoi gălbenușurile, unul câte unul. Se mixează întruna, până ce nu se mai simte zahărul și atunci se adaugă, în ploaie, făina albă amestecată cu praful de copt. La urmă se adaugă treptat untul topit și lăsat puțin să se răcorească.
Se toarnă o jumătate din această compoziție în tava în care s-a pus în prealabil hârtie de copt și se dă la cuptor, la foc mediu (180 grade Celsius) pentru 10 minute.
După acest interval de timp se scoate tava din cuptor, se lasă puțin să se răcorească blatul și apoi se întinde umplutura, în strat uniform pe toată suprafața tăvii. Deasupra se toarnă restul de compoziție pentru blat și apoi se dă din nou tava la cuptor, până ce aluatul crește și se rumenește frumos. Atunci se scoate tava din cuptor, se presară deasupra zahăr pudră amestecat cu 1 plic de zahăr vanilinat și când se răcește prăjitura, se porționează și se poate servi.
Dintre deserturile gustoase cu mere, va recomandam si reteta de Placinta taraneasca cu mere sau Mere coapte servite cu o delicioasa Inghetata frantuzeasca de vanilie.
1
Nu lăsați merele să se oxideze, ci căliți-le imediat ce le-ați descojit și răzuit.
2
Umplutura trebuie scăzută bine, la foc mic, ca să nu fie apoasă.
3
Adăugați aromele în umplutură, după ce s-a răcorit puțin.
4
Lăsați untul topit să se răcorească puțin, înainte de a-l adăuga, puțin câte puțin în aluatul de blat.
5
Lăsați blatul să se răcorească puțin, înainte de a întinde umplutura, în strat uniform.
6
Presărați zahărul pudră amestecat cu cel vanilinat, imediat ce ați scos prăjitura din cuptor. Astfel, zahărul va adera bine la aluat. Este posibil chiar să se înmoaie și atunci va trebui să mai presărați puțin zahăr pudră.