Un desert fin, o prăjiturică 100% de casă, sănătosă și bună … bucuria copiilor dar și al adulților. Combinația de banane cu pandișpan moale este excepțională. Vă recomand această variantă – chitră- dar se poate folosi și altă variantă de fructe confiate.
Chitra
Originar din văile meridionale ale munților Himalaya și din Indochina, chitrul a fost adus în Persia cu mai multe secole înainte de Hr. Grecii au fost primul popor care l-a cultivat începând din secolul IV înainte de Hr. Portocalele și lămâile își fac apariția mult mai târziu, chitra fiind timp de mai multe secole singurul fruct cunoscut dintre citrice și cel mai vechi reprezentant al acestora.
De mai multe milenii, chitra este recomandată în mod tradițional în tratarea reumatismelor articulare. În uzul extern, acesta este recunoscut pentru calitățile sale tonifiante și purificatoare.
Omogenizăm foarte bine gălbenușurile cu zahărul, esențele de lămâie și uleiul.
Batem albușurile cu un praf de sare.
Adăugăm făina amestecată cu praful de copt (cernută), adăugăm spuma tare din albuș.
Ungem cu pușin unt o tavă de prăjitură (yena) și o pudrăm din belșug cu pesmet.
Curățăm bananele de coajă și le tăiem în rondele de 1-1,5 cm grosime.
Așezăm rondelele pe fundul tăvii.
Turnăm aluatul peste banane.
Deasupra punem coaja mărunțită de chitră, portocală sau lămâie. Punem tava în cuptorul încălzit. Timp de coacere 30 minute la foc potrivit.
După ce se răcește stropim cu siropul din zeamă de lămâie amestecată cu zahăr pudră.