Prăjitura Carpați a la Merișor

de Panacris in Prajituri, 4 Sep 2013 | 14532 vizualizari

 

Mulțumesc mult pentru indicații;) Pot să spun că prepararea ei nu e așa de complicată, doar timpul îndelungat o face să fie dificilă;) Aaa și încă ceva, Edi, Zmeul mijlociu e cel care a realizat cca. 90% din această rețetă. Pot să spun, că e tare disciplinat și tipicar în bucătărie;) Așa că toate meritele îi aparțin ;)

 

INGREDIENTE

  • Pentru foi:
  • ouă 3 bucăți,
  • zahăr tos 250 g,
  • sare iodată 5 g,
  • oțet alimentar 5 ml,
  • ulei de floarea soarelui 250 ml,
  • lapte grăsime 1,8% 250 ml,
  • bicarbonat alimentar 1 linguriță,
  • făină albă de grâu cca. 1250 g.
  • Pentru cremă:
  • lapte grăsime 1,8 % 2000 ml,
  • zahăr tos 800 g,
  • unt grăsime 60% 500 g,
  • făină albă de grâu 350 g,
  • praf de cacao 100 g.
  • Pentru ornat:
  • nucă de cocos cca. 200 g
  • perle dulci cca. 100 g.
Portii: 20
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Prăjitura Carpați a la Merișor:

Ouăle se bat energic cu zahărul tos, praful de sare, apoi se adaugă treptat laptele, uleiul, cu mixer-ul din dotare, apoi se adaugă bicarbonatul stins cu puțin oțet și făina, adăugată în ploaie, frământându-se cu mâna, (partea ce nu-mi place:( )  până ce se obține un aluat elastic. Apoi se dă la rece cca. 30 de minute.

Între timp ne ocupăm de cremă. Zahărul tos se pune la topit într-un vas cu fundul gros, eventual un  ceaun sau tuci ;), amestecându-se continuu până ce se topește și se obține un lichid vârtos. În același timp, se pune laptele la încins, într-un vas, deasemenea cu fundul gros pentru a nu se prinde. Făina se va amesteca cu praful de cacao și se adaugă deodată la zahărul topit, atenție vasul se ia de pe foc;) Se amestecă energic pentru a se încorpora bine și să nu se formeze cocoloașe, apoi se adaugă încet, încet laptele fierbinte, amestecându-se energic pentru a se încorpora bine toate ingredientele. După ce s-a obținut un amestec omogen, se adaugă untul tăiat cubulețe, pentru a se îngloba cât mai ușor. Apoi se dă crema la la rece, pentru minim 3 ore.

Aluatul obținut se împarte în 7 părți egale, din care se vor întinde foi, ce se vor coace pe fundul tăvii. Pentru siguranță foile se pun pe o foaie de pergament , apoi pe fundul tăvii sau după caz într-o tavă mai puțin adâncă.  Foile se coc în  copt în cuptorul preîncins, pentru cca. 6-7 minute de fiecare foaie. S-au copt 2 foi odată, mulțumind, încă odată pentru alegerea făcută, aceea de a avea un cuptor mult mai încăpător de cât cel clasic;) Atenție, foaia va trebui să fie blondă nu prea bronzată;). Atenție, încă odată, nu suprapuneți foile coapte, fierbinți, se vor deforma.

După ce s-a terminat acțiunea, coptul foilor, lasă la odinhă pentru cca. 2 ore sau până a doua zi, depinzând la ce oră, v-ați apucat de treabă :D. După ce s-au răcit foiele și cerma, se așează prima foaie într-o tavă înaltă, tapetată cu folie alimentară, se pune puțină cremă, cca. 4-5 linguri, apoi se procedează la fel cu celelalte foi. O să rămână multă cremă după ce ansamblați foile, nu vă panicați cum am făcut noi;) Va fi utilă la ansamblarea prăjiturii.  

Ei și acum urmează partea cea mai interesantă! Noroc cu Edi, că urmează Politehnica și a înțeles mecanismul =)) Eu găsisem o variantă mai simplă :D 

Din prăjitură se taie fâșii late de cca. 6 cm. iar aceste fâșii se vor tăia pe diagonală, pe lung nu cum am priceput eu pe lat =)) Atenție aveți nevoie de un cuțit subțire și lung special pentru prăjituri, sau cum spunea Edi, era bun un fir ca la tăiat mămăliga, sau m-am gândit eu ”repede” acel fir cu care se taie blatul de tort;) (De reținut și de achiziționat;)! ) După ce ați reușit să treceți peste acest moment, cele două bucăți se așeza pe un platou de servire, apoi se vor uni cu crema rămasă, deasemenea se vor acoperi imperfecțiunile :D cu cremă și se va orna cu nucă de cocos și perle dulci;)

Spor la treabă și poftă bună!

 

TIPS-URI

1

O altă variantă de a obține aspectul de munte, se taie prăjitura în pătrate, apoi în triunghuiri, se unesc în formă de piramidă și muntele ;) Data viitoare încercăm și această variantă;)

Daca ti-a placut reteta noastra "Prăjitura Carpați a la Merișor" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Cartofi țărănești - Gust și savoare într-un preparat tradițional

la 10:57

Plăcinte rapide cu vișine - Desert delicios și ușor

pe 01.11 la 17:47

Baghete răsucite cu măsline - Rețeta simplă și aromată

pe 01.11 la 14:05

Plăcintă creață cu brânză sărată - Gustoasă și ușor de pregătit

pe 01.11 la 09:52

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Gherca Daniela

3048 puncte

MotanLaOale

1084 puncte

trifadalia

800 puncte

laura_n

410 puncte

Rocsi

315 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

RETETA RECOMANDATA
Prajitura Carpati(varianta imbunatatita)