O fi Lamaita sau Alba ca Zapada? S-ar putea! Eu am gasit reteta in caietul cu retete vechi al mamei si era scrisa cu denumirea asta. Cert este ca e tare buna prajitura!
Pt. foi:
Pt.crema:
Pt.sirop:
Pt.glazura:
Foile: Intr-un bol se pune faina, sarea, zaharul, ouale (oul intreg si galbenusul), smantana, praful de copt si untul taiat cubulete. Cu degetele se amesteca toate ingredientele pentru a le omogeniza cat de cat, apoi rasturnam continutul pe masa si incepem sa framantam pana obtinem un aluat omogen, elastic si nelipicios. Se coc 4 foi pe dosul unei tavi cu dimensiunea de 22x32 cm.
Crema: Intr-o craticioara se pune faina si se toarna laptele putin cate putin amestecand cu un tel pentru a nu se forma cocoloase, se adauga si zaharul apoi se pune pe foc mediu apoi mic, amestecand continuu pana se ingroasa si avand grija sa nu se prinda. Luam de pe foc, adaugam untul si amestecam pana la omogenizare apoi lasam sa se raceasca. Dupa ce s-a racit se pune coaja rasa de lamaie si sucul de la o lamaie, se amesteca si se mai lasa la rece pana pregatim foile.
Siropul: Se dizolva zaharul in cei 200 ml apa si se adauga esenta de lamaie.
Se ia o foaie, se unge cu sirop apoi cu o treime din crema de lamaie. Se pune a doua foaie, se unge cu sirop apoi crema si continuam asa cu toate foile. Pe cea de a 4-a foaie nu o mai ungem cu sirop. Apasam usor peste prajitura sa se uneasca bine intre ele, eventual punem o carte grea peste.
Glazura: Intr-o cratita se pune zaharul, cacaoa, uleiul, untul si apa clocotita. Omogenizam, apoi punem pe foc mic si lasam pana se topeste zaharul. Turnam glazuta peste prajitura si intindem repede pana nu se intareste. Se lasa la rece prajitura, acoperita cu folie, pana a doua zi dupa care se portioneaza si se serveste.
Pofta buna!
1
Pt un gust mai intens de lamaie se poate adauga in crema putina esenta de lamaie.