De mos Niculae va aduc o reteta din Laponia.
Pe 6 Decembrie, Finlanda işi sărbătoreşte Ziua naţională, fiind ziua in care şi-a proclamat independenţa, in 1917.
Din secolul al XII-lea și până la începutul secolului al XIX-lea, Finlanda a constituit provincia estică a Suediei. Apoi a devenit Mare Ducat autonom în cadrul Imperiului Rus până la Revoluția Rusă. Aceasta s-a soldat cu declararea independenței Finlandei, urmată de un război civil în care „roșiii” pro-bolșevici au fost învinși de „albii” pro-conservatori cu ajutorul Imperiului German. După o scurtă tentativă de a înființa o monarhie, Finlanda a devenit republică.
Datorită faptului că teritoriul său nu este drenat decât de câteva râuri, Finlanda are numeroase lacuri, ceea ce i-a adus și porecla de „țara celor o mie de lacuri”. În realitate, numărul lacurilor este mult mai mare de o mie—mai precis 187.888 de lacuri .
Iernile din sudul Finlandei (când temperatura medie zilnică rămâne sub 0 °C) durează de regulă 100 de zile, iar zăpada acoperă pământul de la sfârșitul lui noiembrie până la jumătatea lui aprilie. Chiar și în cele mai temperate regiuni din sud, lungile și geroasele nopți de iarnă fac temperatura să scadă până la -30 °C. Verile climatice (perioade cu temperatura medie peste 10 °C) durează în sudul Finlandei de la sfârșitul lui mai până la jumătatea lui septembrie, și în interiorul continentului, cele mai calde zile din iulie pot ajunge la 35 °C.
În nordul Finlandei, în deosebi în Laponia, iernile sunt lungi și reci, în vreme ce verile sunt calde, dar scurte. În cele mai grele zile de iarnă în Laponia temperatura scade până la -45 °C. Iarna durează în nord circa 200 de zile, zăpada acoperind solul de la jumătatea lui octombrie până la începutul lui mai. Verile în nord durează doar două-trei luni, dar maximele se pot apropia chiar și acolo de 25 °C în perioadele de căldură mare.Finlanda este una dintre cele mai bogate țări din lume. Conform unor măsuri, Finlanda are cel mai bun sistem de educație din Europa și este considerată una dintre cele mai pașnice și mai competitive din punct de vedere economic țări din lume. S-a clasat și ca una dintre țările lumii cu cea mai mare calitate a vieții. (sursa:Wikipedia)
Fierbeti 4 ouă - aproximativ 10 de minute în apă clocotită.
Le punem in apa rece, le curatam si rezervam.
Gatiti orezul în apa cu cubul de Knorr. Lasam sa se raceasca intr-un castron.
Eu am avut un rest de orez fiert natur.
L-am amestecat cu un albus de ou si cu lingura de icre pentru a-i da gust.
Făinăm suprafața de lucru.
Intindeti aluatul într-un dreptunghi mare și depuneți-l pe o hartie de copt.
Tăiati-l în 2 (o parte trebuie să fie puțin mai mare in largime, de aproximativ 4 cm).
Pe partea larga punem in mijloc jumatate din orez.
Așezam deasupra somonul afumat taitat bucatele si apoi punem feliile de ouă,.
Terminam cu orezul ramas. Se presara patrunjel tocat (sau marar).
Se pune aluatul rămas peste umplutura acoperind-o complet.
Umezim marginile cu puțină apă, apoi le ridicam si sudam placinta.
Faceti gauri mici, cu un cuțit pentru a lasa aburul sa iasa.
Ungeti cu galbenul de ou si dati la cuptor la 200° C.
Se coace 20 minute, apoi se reduce temperatura la 180 ° C și se lasa inca 10-15 minute.
Lasati-o sa se raceasca un pic inainte de a o taia felii.
Se poate servi atat calda cat si rece.
Pofta Buna !!!!!!
1
Este buna atat calda, cat si rece.